OMV Petrom, amendata cu 100.000 de lei pentru o poluare masiva in Arges

OMV Petrom, amendata cu 100.000 de lei pentru o poluare masiva in Arges

Ieri, raul Cotmeana din judet Arges a fost poluat pe o lungime de patru kilometri dupa ce o conducta magistrala de titei care apartine OMV Petrom s-a spart in zona localitatii Samara. In jurul orei 06.30

reprezentantii OMW Petrom au anuntat institutiile abilitate ca o conducta a fost sparta si ca titeiul s-a raspandit in raul Cotmeana. Reprezentantii Garzii de Mediu, Administratiei Bazinale de Apa Arges-Vedea, conducerea primariei Poiana Lacului au mers la locul incidentului pentru a incerca sa gaseasca solutii sa opreasca poluarea apei si vegetatiei din zona.

Nu exista pericol in privinta alimentarii cu apa a populatiei

„In jurul orei 6.40, reprezentantii SC OMV Petrom SA -Zona de productie III – Muntenia Vest – Sector Samara Cocu au informat telefonic despre aparitia unei poluari accidentale pe Valea Radioasa si pe raul Cotmeana in localitatile din judetul Arges – Poiana Lacului si Sapata, urmare a coroziunii conductei magistrala de transport titei brut. Reprezentantii SHI Olt ABA Arges Vedea s-au deplasat la fata locului unde au constatat faptul ca poluarea se intinde pe Valea Radioasa pe o lungime de circa 1.5 km in localitatea Poiana Lacului si raul Cotmeana pe o lungime de circa 3 km in localitatea Sapata, aval de scoala Sapata nemaiexistand irizatii pe cursul de rau; pierderile de lichid sunt de aproximativ 400 litri apa sarata si 500 litri titei. Reprezentantii OMV Petrom au oprit pomparea, au izolat zona afectata si au executat 4 baraje absorbante si din paie pentru retinerea titeiului pe Valea Radioasa si 8 baraje din paie si absorbante pe raul Cotmeana. Reprezentantii SHI Olt monito-rizeaza de la fata locului actiunile de depoluare efectuate de catre SC OMV PETROM SA – Zona de productie III – Muntenia Vest, acestia incepand curatarea albiei si malurilor cursurilor de rau afectate. Metionam ca nu exista niciun pericol pentru alimentarea cu apa a po-pulatiei Capitalei intrucat Cotmeana se varsa in raul Vedea afluent al Dunarii, iar alimentarea Bucurestiului se face din raul Arges. Unda poluatoare a fost oprita, lucrandu-se acum la curatarea albiei si malurilor.“, a spus Ana Maria Dulica, purtator de cuvant la Administratia Bazinala de Apa Arges.

Flora si fauna, afectate

Inspectorul sef al Garzii de Mediu Arges, Ioan Ene, a declarat ca titeiul s-a raspandit rapid in apele raului si pe malurile acestuia, afectand flora si fauna. „Este vorba despre o poluare masiva. Este un incident grav provocat de coroziunea conductei, veche de 30 de ani. Amenda poate sa ajunga pana la 100.000 de lei pentru poluator, dar important este acum sa actionam pentru ca aceasta poluare sa aiba consecinte cat mai mici pentru mediu, flora si fauna, sa limitam proportiile ei“, a spus Ioan Ene. Acesta a mai precizat ca societatea poluatoare, respectiv Petrom OMV, este obligata sa readuca zona afectata la stadiul initial, pe cheltuiala proprie. Reprezentantii Petrom OMV si ai Garzii de Mediu Arges incearca sa opreasca prin baraje inaintarea petei de petrol in aval, la fata locului aflandu-se echipaje de interventie cu barci si baloti de paie care actioneaza pentru localizarea petrolului.

S-au facut baraje

pentru oprirea poluarii

Ion Dumitrache, primarul comunei Poiana Lacului a fost si el la locul incidentului si a spus ca au facut baraje de absobtie a petrolului: „Este o conducta de petrol care trece pe malul raului Cotmeana, s-a spart in zona Samara. Este pe o lungime de 4 kilometri, 3 fiind in comuna Poaiana Lacului si 1 kilometru la Sapata. Au fost facute 8 baraje cu substante absorbante sa retina petrolul. Este pericol pentru mediu.“, a spus Ion Dumitrache, primarul comunei Poiana Lacului.

Ioana Facaleata

Ministrul Mediului a anuntat ca OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 de lei

Compania OMV Petrom a fost amendata cu 100.000 lei de catre Garda de Mediu, a anuntat Ministerul Mediului printr-un comunicat de presa. „Am solicitat Garzii Nationale de Mediu sa elaboreze un plan de control pentru a verifica nu numai campurile petroliere ci si starea conductelor la companiile de profil pentru a preveni astfel de accidente in viitor“, a declarat Rovana Plumb, minis-trul mediului. Potrivit ministerului, poluarea s-a produs ca urmare a coroziunii conductei magistrale de transport titei brut care apartine companiei OMV Petrom si se intinde pe Valea Radioasa pe o lungime de 1,5 km in localitatea Poiana Lacului precum si pe raul Cotmeana pe o lungime de 3 km in localitatea Sapata. Pierderile de lichid au fost de aproximativ 400 litri apa sarata si 500 litri titei. Extinderea poluarii a fost oprita in amonte de scoala din Sapata, in aval de acest punct nemaiexistand irizatii pe cursul de rau. O echipa de 30 de angajati ai OMV Petrom au intervenit pentru a opri pomparea titeiului, au izolat zona afectata si au executat 10 baraje de retentie a titeiului si 10 filtre absorbante. In prezent se lucreaza cu 5 utilaje pentru vidanjare, alaturi de echipe de pompieri si angajati ai OMV. In urma verificarilor efectuate, comisarii Garzii de Mediu Arges au dispus decopertarea malurilor afectate, actiune la care lucreaza in prezent o echipa de pompieri cu doua buldozere, precum si aducerea terenului la starea initiala in termen de maximum 3 zile. Dorina Duruinu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *