Cei care vor sa extraga petrol in Rusia nu pot trece de Igor Secin. Adjunct al premierului si persoana de incredere a presedintelui Vladimir Putin, Secin administreaza intre altele afacerea de miliarde dintre concernul norvegian Statoil si concernul rus de stat Rosneft. Este vorba despre dificila exploatare a unui zacamant petrolier din zona Arctica, noteaza cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, citat de Agerpres.
Potrivit publicatiei germane mentionate, Secin nu se bucura de cea mai buna reputatie. Sueddeutsche Zeitung aminteste ca Secin a pus bazele imperiului gazifero-petrolier Rosneft practic pe ruinele fostei companii Iukos, iar expertii il califica drept „Darth Vader al industriei petroliere rusesti”. Expertii occidentali in domeniu sunt de parere ca succesul Statoil, Eni si Exxon Mobil in giganticul imperiu estic nu este catusi de putin unul garantat.
Politica energetica a Moscovei este mult prea haotica. Managerii concernelor energetice nationale, care se afla de regula sub controlul statului, sunt schimbati in modul cel mai imprevizibil. Extractiile de petrol si investitiile in domeniul energetic rus nu se realizeaza catusi de putin dupa principiile economiei de piata”.
Concernele occidentale isi pierd influenta
Potrivit cotidianului german, cazul Rosneft demonstreaza inca o data ca in cadrul „monopolului petrolier global” concernele occidentale au ramas in urma celorlalte: ele isi pierd influenta in principalele tari exportatoare. Guvernele nationaliste le alunga de la zacamintele petroliere si gazifere. Daca in anii 1960 asemenea concerne precum Exxon Mobil, Chevron, Schell si BP controlau 85% din rezervele petroliere mondiale, la ora actuala ele au acces la numai 16 la suta. Cel putin 65% se afla sub controlul intreprinderilor din tarile unde se fac extractii, intreprinderi dependente de stat.
Cu toate acestea, aprovizionarea petroliera mondiala nu devine mai sigura, deoarece multe companii de stat nu se afla in cea mai buna stare, sunt ineficiente si corupte. Potrivit Sueddeutsche Zeitung, din cauza unei administrari dificitare, intr-o situatie dezastruoasa se afla industria petroliera de stat din Venezuela si Iran, Teheranul fiind nevoit chiar sa importe benzina.
Intr-o situatie asemanatoare se afla si compania petroliera de stat Petroles de Venezuela (PDSVA): potrivit unor evaluari, productia acesteia s-a redus in ultimii zece ani cu 25%, iar in tara nu sunt suficiente tehnologii moderne, deoarece, proclamandu-se „stapan” al celor mai mari rezerve de petrol din lume, presedintele Hugo Chavez a speriat concernele straine.
Cotidianul german constata ca un elan ideologic asemanator a manifestat si presedintele Argentinei, Cristina Kirchner, care a nationalizat „filiala” concernului spaniol Repsol, YPF, cel mai mare producator de petrol din tara sa.