Incalzirea globala va desertifica campiile Romaniei

Incalzirea globala va desertifica campiile Romaniei
Incalzirea globala va desertifica campiile Romaniei

Recoltele de cereale si alte culturi ar putea sa scada in zonele de sud si sud-est ale Romaniei, din cauza secetelor mai frecvente
In Strategia privind schimbarile climatice, oficialii propun folosirea unor soiuri de culturi mai bine adaptate si mai rezistente la temperaturi ridicate

Oficialii romani propun folosirea unor soiuri de culturi „mai bine adaptate si mai rezistente la conditii de temperaturi ridicate si seceta”, precum si sprijinirea tinerilor fermieri prin furnizarea de servicii in zonele rurale si oferirea de asistenta, astfel incat sa-si adapteze metodele de productie.
Autoritatile de la Bucuresti pun la punct o strategie prin care Romania ar putea depasi efectele incalzirii globale, despre care se crede ca vor afecta puternic zonele de sud si sud-est ale Romaniei. Desertificarea campiilor din aceste zone va duce implicit la scaderea productiei de cereale, ceea ce va afecta negativ aprovizionarea cu alimente a populatiei. „Asa cum se arata in rapoartele internationale relevante, Romania se va confrunta cu evenimente meteorologice extreme, care vor avea ca rezultat o variabilitate ridicata a recoltelor agricole, mai ales in regiunile cu vulnerabilitate accentuata, in prezent, si cu un potential de adaptare redus, cu consecinte negative asupra aprovizionarii cu alimente si economiei nationale”, se arata in Strategia Nationala a Romaniei privind Schimbarile Climatice elaborata pentru perioada 2013 – 2020.
Potrivit acesteia, recoltele de cereale si alte culturi ar putea sa scada in zonele de sud si sud-est ale Romaniei, din cauza secetelor mai frecvente. „Chiar daca pierderile ar putea fi partial compensate de efectele benefice ale dioxidului de carbon, recoltele ar continua, totusi, sa fie amenintate si de necesarul de apa, de prezenta daunatorilor si a bolilor si de pierderile de terenuri agricole prin desertificare”, se arata in proiectul de strategie.
Pentru a face fata acestor preconizate schimbari climatice, oficialii romani propun folosirea unor soiuri de culturi „mai bine adaptate si mai rezistente la conditii de temperaturi ridicate si seceta”, precum si sprijinirea tinerilor fermieri prin furnizarea de servicii in zonele rurale si oferirea de asistenta, astfel incat sa-si adapteze metodele de productie.

Trebuie redus riscul de inundatii

Initiatorii strategiei arata ca echilibrul sectorului agricol va fi afectat de schimbari in utilizarea terenurilor, de modificari ale ecosistemelor si de reducerea biodiversitatii, avertizand ca incertitudinea climatica va afecta siguranta financiara a fermierilor si va reduce increderea in activitatile agricole.
In opinia semnatarilor strategiei, in Romania, la baza componentei de adaptare la efectele schimbarilor climatice ar trebui „sa stea masurile de reducere a riscului de inundatii, precum si cele de sprijinire a fermierilor pentru a face fata pierderilor din productia agricola”.
La fel de importanta este si cresterea investitiilor in infrastructura pentru protectia impotriva inundatiilor si in managementul apei. Prin Planul European de Redresare Economica (decembrie 2009) in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala au fost alocate sume suplimentare privind noile provocari (schimbari climatice, energie regenerabila, managementul resurselor de apa, biodiversitate, masuri ce insotesc restructurarea sectorului produse lactate, inovare si respectiv broadband), definite drept prioritati.

Micii fermieri vor fi cei mai afectati

Micii fermieri sunt cei mai vulnerabili la schimbarile climatice, deoarece fac fata mai greu dificultatilor economice si sociale. Mai mult, conditiile de mediu problematice le maresc vulnerabilitatea si le reduc capacitatea de adaptare la efectele schimbarilor climatice. Zonele rurale sunt cele mai expuse la schimbarile climatice, in special zonele sarace, unde activitatile agricole constituie baza vietii de zi cu zi.
Ca atare, autoritatile intentioneaza sa-i sprijine pe tinerii fermieri prin accesul la informatiile privind metodele de adaptare a productiei agricole la efectele schimbarilor climatice. „Aceste metode vor fi evaluate de fermieri in raport cu cerintele si conditiile din fermele lor. De asemenea, factorii de decizie care elaboreaza politicile publice trebuie sa tina seama ca pe viitor noi zone pot fi considerate defavorizate si astfel pot deveni eligibile pentru subventii”, se arata in documentul citat.

Suprafetele afectate de seceta s-au extins in ultimele decenii, cele mai expuse fiind in sudul si sud-estul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *