O companie franceza a conceput un biocarburant printr-un procedeu care foloseste o bacterie

Biocarburant de generatia a doua

Societatea franceza DEINOVE din Montpellier a conceput un biocarburant de generatia a doua printr-un procedeu original care foloseste o bacterie – déinocoque – informeaza Maxisciences (22 septembrie).

Aceasta bacterie are proprietatea naturala de a produce bioetanol. Bacteria descompune biomasa si transforma glucoza in etanol. Cercetatorii au folosit o biomasa pe baza de grau, in care valorifica graul in proportiue de 100%.

Procedeul utilizat de cercetatori are o singura etapa si deci este mai ieftin si consuma mai putina energie. Nu are nevoie de niciun aditiv, antibiotic sau enzima. Bacteria déinocoque este deosebit de rezistanta si stabila genetic, deci nu exista riscul ca ea sa-si piarda proprietatile sau sa sufere un stres fizic sau chimic. Procedeul nu necesita temperaturi ridicate – 50 de grade Celsius sunt suficiente.

Prof. Miroslav Radman, co-fondator al companiei Deinove, a inceput sa studieze aceasta bacterie si a scos in evidenta mecanismul genetic al rezistentei sale; asa i-a vemit ideea de a fonda Deinove, in 2006, inpreuna cu dr. Philippe Pouletty, pentru a afla mai multe despre bacterie si a-i exploata proprietatile naturale. A depus 15 brevete de inventie care au deschis calea utilizarii acestor bacterii in mai multe domenii, printre care si cel al biocarburantilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *