Ursii, monitorizati si aparati de avocati

0
304
Radu Mihai Sandu, montand camera pentru barlog
Radu Mihai Sandu, montand camera pentru barlog

Biologii de la Agentia pentru Protectia Mediului din Focsani au montat camere video in 15 barloguri din Vrancea, Covasna si Harghita. Actiunea are drept scop studierea comportamentului ursilor, dar si protejarea habitatului acestora.

Un proiect finantat cu 600.000 de euro de Uniunea Europeana, in cadrul programului „Life Nature”, presupune conservarea habitatului ursilor din trei judete – Vrancea, Covasna si Harghita -, unde au fost identificate peste 2.000 de exemplare. Proiectul se va finaliza cu un raport ce va cuprinde rezultatele cercetarilor pana in 2013. Specialistii din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vrancea au instalat de curand camerele video si senzorii de miscare, precum si dispozitivele care indica parametrii climatici din ora in ora.
„Am montat camere video in 15 barloguri in urma cu doua saptamani. Sunt prevazute cu senzori de miscare. Practic, se activeaza cand intra ursul in barlog. Le-am pus in carcase metalice in speranta ca nu vor putea fi distruse de ursi. Acum asteptam ca ei sa intre in barloguri, dar asta se va intampla mai tarziu pentru ca in acest an vremea s-a mentinut calda si ei inca nu au inceput hibernarea, somnul de iarna”, ne-a declarat Radu Mihai Sandu, consilier la APM Vrancea. In urma observatiei, se va stabili ce influenta au asupra animalelor factorii climatici, dar si care e zona care le prieste cel mai bine.

Riscuri evaluate

Proiectul mai prevede organizarea si finantarea unei echipe de „avocati” pentru ursi. Practic, de fiecare data cand reprezentantii ocoalelor silvice vor cere Ministerului Agriculturii uciderea unui urs pentru ca a intrat in conflict cu localnicii din raza habitatului lui, echipa de Evaluare a riscurilor din cadrul Asociatiei pentru Conservarea diversitatii biologice, parte in proiect, va analiza cazul si va face recomandarile catre minister.

„Daca ursii au atacat animale sau oameni intr-un sat pentru ca sunt atrasi de o livada, de exemplu, aceasta va fi inconjurata cu un gard electric si se vor atasa dispozitive electronice sau substante urat mirositoare care ii gonesc. Ursii nu vor mai fi impuscati pur si simplu”, explica Silviu Chiriac, un alt consilier al APM implicat in proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.