Satenii din Barcea Mare accepta deponeul ecologic la schimb cu joburi la salubrizare

Satenii din Barcea Mare accepta deponeul ecologic la schimb cu joburi la salubrizare

Satenii au acceptat investitia cu gandul ca vor primi de lucru la groapa de gunoi care se construieste, iar administratia le va construi canalizare. Ministerul Mediului a aprobat planul de investitii pe termen lung pentru construirea deponeurilor ecologice la Barcea Mare si Petrila. Lucrarile vor incepe in primavara.

Ministerul Mediului a aprobat planul de investitii pe termen lung pentru construirea deponeurilor ecologice in localitatile Barcea Mare si Petrila. Decizia surprinde comunitatea locala din Barcea Mare divizata privitor la oportunitatea construirii acestei investitii in apropiere de satul lor. Cei care accepta amplasarea gropii de gunoi ecologice in vecinatatea satului lor spera ca aceasta investitiei sa le aduca joburi si modernizari in sat. Este schimbul pe care comunitatea din Barcea Mare l-a acceptat pentru a permite construirea deponeului in localitatea lor.

Pentru ca somajul face ravagii in zona, deponeul ecologic de gunoi este privit de multi locuitori din Barcea Mare ca o oportunitate de a primi de lucru. Desi nu este intru totul de acord cu deponeul, Mihai Cherestes spune ca este atras de un post de mecanic utilaje pe care l-ar putea ocupa in noua locatie.Barbatul este in somaj de sase luni si nu are alte alternative in zona. O situatie asemanatoare o are si Tiberiu Bovneruc, care spune ca a semnat pentru construirea deponeului cu gandul la o viitoare slujba pe care ar putea-o primi acolo. „Eu nu am serviciu de mai mult timp. Ni s-a promis ca vom primi cu prioritate de lucru la noua groapa de gunoi. De aceea eu sunt pentru construirea acesteia”, spune Tiberiu Bovneruc. Pe langa locuri de munca, satenii spera ca investitia sa le aduca si o modernizare a localitatii. „Am semnat pentru deponeu pentru ca ni s-a promis ca vor face drumul, vor vopsi biserica si ne vor face canalizare”, spune Ileana Sultana, pensionara.

Mihai Cherestes este tentat de un job la deponeu

Tiberiu Bovneruc a votat pentru deponeu cu gandul la o slujba

Ileana Sultana vrea la schimb pentru accept, canalizare, drumuri si biserica renovata

Oamenii se tem de soareci, ciori si mizerie

Cei care se opun in continuare investitiei considera ca deponeul le va aduce neajunsuri lor si generatiilor urmatoare. Livia Negru, spune ca scandalurile existente in lume privitor la aceste depozite de deseuri sunt ingrijoratoare. „Oamenii au protestat la Neapole si in Franta privitor la acest tip de gropi. Daca acolo sunt nemultumiri, la ce ne putem astepta noi care suntem incepatori in domeniu? Avem o istorie trista a lucrurilor facute de mantuiala. Eu nu cred ca groapa va fi ecologica. Ma tem ca vom avea apa poluata, mizerie si daunatori. Va fi rau pentru copiii nostri si probabil va trebui sa ne mutam de aici „, spune femeia. Ideea este sustinuta si de Ioana Bera care spune ca recolta ei de cereale va fi distrusa de ciorile si sobolanii care se vor aciuia pe langa groapa de gunoi. „Am semnat impotriva gropii. A plouat cu prea multe promisiuni ca sa cred ceva.

Livia Negru crede ca groapa de gunoi din Barcea nu va fi ecologica

Ioana Bera este impotriva deponeului. Ea crede ca sobolanii ii vor manca recolta de cereale

Investitie de 52 de milioane de euro

Potrivit lui Mircea Molot, presedintele Consiliului judetean Hunedoara, in prezent, problemele legate de amplasarea celor doua locatii sunt rezolvate. Investitia se ridica la 52 de milioane de euro, iar pentru punerea ei in practica fondurile sunt asigurate in proportie de 80 la suta de Uniunea Europeana, 18 procente revin Ministerului Mediului, iar diferenta de 2 la suta este cofinantarea locala. Potrivit oficialului, in deponeul de la Barcea Mare se vor depozita 100.000 de tone de deseuri pe an. Cantitatea este mult mai mica fata de ceea ce se arunca in prezent la gropile de gunoi din centrul judetului.

„Inainte de a fi aduse la deponeul ecologic, toate deseurile vor fi sortate, iar ceea ce se poate va fi revalorificat. Nu mai aruncam totul. Poate doar 30-40 la suta din ceea ce se aduna ca deseuri va fi trimis la deponeul ecolologic. Sortarea gunoiului va pleca de la populatie pentru ca vom avea containere speciale pentru deseuri”, a afirmat presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot.

Sursa citata a estimat ca lucrarile de executie la acest proiect ar putea incepe in primavara anului viitor si vor fi incheiate in anul 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *