Ursii polari, tulburati de incalzirea globala

0
317

Confruntati cu fenomenul de incalzire globala, ursii polari sufera schimbari alarmante, de la modificari de ordin fiziologic pana la devieri comportamentale, cazurile de canibalism fiind tot mai des intalnite.
ursi polari
Aceasta este concluzia cercetatorilor reuniti saptamana aceasta in orasul norvegian Tromsoe, din nordul tarii, pentru o intalnire dedicata eforturilor de conservare a ursilor albi, relateaza AFP. Topirea banchizei reduce perioada in care ursii polari se hranesc cu foci, prada preferata de pe meniul acestora, iar efectele sunt deja vizibile. Femelele de ursi polari au o greutate medie cu 65 de kilograme mai mica decat cea inregistrata in anii „80 si masoara numai 185 de centimetri comparativ cu 220 de centimetri, in deceniile trecute. Si comportamentul mamiferelor se schimba, cercetatorii mentionand mai multe incidente recente de canibalism din Alaska. „Ursii au inceput sa se vaneze unii pe ceilalti in mod deliberat, atacand femelele aflate in hibernare in pesteri”, afirma Steven Amstrup, un biolog american.

Disparitia gheturilor este si motivul pentru care doua treimi dintre femelele de ursi polari din Alaska au decis sa hiberneze pe „terra ferma” pentru a fata si nu pe banchiza. In plus, ursii sunt nevoiti sa inoate pe distante mai mari si in ape tot mai agitate, cu consecinte surprinzatoare. In 2004, au fost descoperite cadavrele a patru ursi inecati in Marea Beaufort din nordul Alaskai, in ciuda faptului ca ursii polari („ursus maritimus”) sunt inotatori talentati.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.