Europa risca sa ramana fara apa

0
453

Europa risipeste apa si se va confrunta cu lipsa ei si cu seceta, a avetizat Agentia Europeana de Mediu intr-un nou raport, dat ieri publicitatii. Solutia nu mai este de a creste proviziile, ci de a reduce cererea si de a introduce taxarea apei pentru toate sectoarele, inclusiv in agricultura, in functie de volumul de apa folosit.
seceta
Agentia sustine ca problema apei nu mai este doar a tarilor din sud, precum Italia si Spania si ca fenomenul se raspandeste si in nordul continentului.

„Cand vine vorba de apa, consumam mai multa decat ne permit mijloacele de care dispunem”, a declarat Jacqueline McGlade, directoarea Agentiei, citata de EU Observer.

Secete tot mai dure

„Solutia pe termen scurt pentru imputinarea apei a fost de a extrage cantitati mai mari de apa din rezervele din pamant. Dar supraexploatarea nu este sustenabila”, a mai spus ea.

In plus, schimbarea climatica va duce la secete tot mai severe si mai frecvente, mai ales vara.

O solutie ar fi ca autoritatile sa creasca gradul de folosire a rezervelor de apa alternative, ca de exemplu apa reziduala tratata. Insa Agentia spune ca e nevoie de o schimbare de politica, astfel incat cererea sa fie diminuata.

„Trebuie sa taiem cererea, sa micsoram cantitatea de apa pe care o extragem si sa crestem eficienta folosirii ei”, a mai spus McGlade.

Agentia recomanda ca statele membre sa nu astepte o criza a apei pentru a lua masuri si sa aplice planuri de management
al secetei, concentrandu-se pe zonele cu risc ridicat.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.