In Moldova exista un animal unic in lume!

0
749
În Moldova există un animal unic în lume!
In Moldova exista un animal unic in lume!
In Moldova exista un animal unic in lume!

In rezervatia naturala „Dealul lui Dumnezeu”, aflata la 35 de kilometri de Iasi si in zona protejata Valea lui David, Uricani, traieste o specie de sarpe unica in lume. Vipera de stepa provine din specia Ursinii moldavica, relateaza bzi.ro
Specialistii estimeaza ca in zonele protejate din Iasi numarul viperelor ar putea fi destul de mare. „Noi am capturat peste 100 de exemplare din rezervatia Dealul lui Dumnezeu, marcate, fara nicio recaptura. In Valea lui David sunt sub 100 de exemplare. Din datele relativ preliminare as merge chiar mai departe, pana la 1 000 de exemplare, insa nu putem spune ca este o estimare reala”, a afirmat Alexandru Strugariu, doctorand in cadrul Facultatii de Biologie si Geografie din Iasi.

In fiecare an, la inceputul lunii martie, viperele ies din hibernare si incep perioada de reproducere. Mai intai ies masculii, iar apoi femelele, care cauta greieri, cosasi, soparle sau lacuste pentru a se hrani. In ultimii ani, habitatul natural le-a permis viperelor sa se inmulteasca destul de repede, ajungand la cateva sute de exemplare doar in rezervatia „Dealul lui Dumnezeu”.

Sunt foarte usor de recunoscut, dupa forma si coloratura, care poate fi cenusie, gri-deschis sau argintie cu banda in zigzag, neagra pe spate, care contrasteaza cu fundalul. Cei care le „intalnesc” le pot recunoaste dupa cei patru solzi ventrali de pe spate, a combinatiilor de solzi de pe cap sau prin codul de bare prin care sunt marcate.
O vipera poate ajunge la 60 de centimetri lungime, iar femelele se aseamana cu masculii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.