O colonie de lilieci, salvata de la pieire, la Chisinau

O colonie de lilieci, salvata de la pieire, la Chisinau
O colonie de lilieci, salvata de la pieire, la Chisinau

Prin intermediul prietenului meu Ion Magu, sef serviciu presa la Ministerul Mediului din Chisinau, am aflat o stire realmente inedita: salvarea unei colonii de lilieci, descoperita de niste muncitori, angajati ai firmei S.B. „Fainex” SRL, care efectuau lucrari de inlocuire a ferestrelor vechi cu termopane la un bloc al Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie din Chisinau. Atunci cind au desfacut rama interioara din lemn a uneia dintre ferestre, muncitorii au gasit colonia. In urma sesizarii operative a Ministerului Mediului catre Institutul de Zoologie al Academiei de Stiinte, s-a reusit mobilizarea unei echipe, coordonate de specialistul in lilieci Sergiu Andreev, care a extras vietuitoarele din adapostul descoperit, dupa care le-au transportat in cutii de carton la cavitatile subterane ale Rezervatiei de lilieci „Tiganca” de linga localitatea Cricova.
”Echipa de salvare a fost formata ad-hoc, implicind prietenii de la Radio Vocea Basarabiei, Alex Nistriuc si Veaceslav Tutunaru, care m-au ajutat pe tot parcursul operatiunii si mi-au asigurat transportarea cit mai grabnica a coloniei spre rezervatia „Tiganca”, dar au si documentat evenimentul. Operatiunea de salvare a coloniei de lilieci, care hibernau in tocul ferestrei a durat aproximativ trei ore, fiind transferata la o pestera unde sa poata supravietui” – a precizat Sergiu Andreev, chiropterolog, membru al asociatiei WISDOM, care a declarat pentru site-ul www.mediu.gov.md ca aceasta specie este protejata si ca a fost nevoie de o astfel de interventie pentru a le oferi liliecilor conditii alternative de hibernare pina in primavara.

lilieac_2″Scopul actiunii a fost de a salva aceasta colonie, de peste 300 de exemplare de lilieci, care din cauza lucrarilor de reparatii si schimbare a ferestrelor urmau sa fie nimiciti sau cel putin dezlocuiti in plina iarna, unde sansele de supravietuire erau minime. Intrucit hibernau in tocul unui geam, acesti lilieci deranjau studentii si profesorii prin zgomotul produs, dar si prin mirosul degajat. Pentru a-i salva a trebuit sa-i extragem din adapost si sa-i mutam intr-un adapost potrivit, in afara orasului, mai departe de locul preferat la moment. Ca adapost provizoriu a fost ales complexul minier al rezervatiei de lilieci ”Tiganca” de linga localitatea Cricova.

Nu este primul caz, cind sintem solicitati pentru a elibera blocul respectiv de colonia de lilieci. Prima data s-a intimplat cam un deceniu in urma, cind in mod similar a fost salvata o colonie de aproximativ 100 de indivizi ai aceleiasi specii. Este oportun sa mentionez, ca in ambele cazuri angajatii USMF au dat dovada de operativitate si atitudine responsabila, fapt care a usurat substantial operatiunea de salvare. De asemenea important este sa stim ca aceasta specie de lilieci este una protejata atit de legislatia nationala, cit si de acordurile internationale, in special Acordul EUROBATS, a carei parte este si Republica Moldova” – a explicat Sergiu Andreev. Potrivit acestuia, liliecii din cladirea Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu” au inceput sa hiberneze in lunile noiembrie-decembrie si ca „Liliecii eliberati in pestera au avut posibilitatea sa se linisteasca dupa stresul transportarii fortate, sa-si regrupeze fortele pentru a cauta un nou adapost pe potriva preferintelor lor biologice. Sintem siguri, ca in plina iarna colonia nu va face tentative sa gaseasca adapostul vechi, dar va cauta alte adaposturi prin apropierea minelor de la ”Tiganca”.

Liliecii sint foarte conservativi in alegerea adapostului. Pot sa se reintoarca in acelasi loc, chiar daca au fost cu de-a sila alungati. In fata salvatorilor-ecologisti s-a pus problema de a evita repopularea cavitatilor respective in timpul lucrarilor de schimbare a ferestrelor, unde se preconiza injectarea de spuma poliuretanica, solutie mortala pentru lilieci.

La rindul lor, angajatii firmei S.B. „Fainex” SRL au declarat ca, din cite cunosc, liliecii sint benefici in special pentru agricultura, deoarece se hranesc cu insecte, care aduc daune culturilor.

Andrei Ursache, sef de sectie in cadrul Directiei Resurse Naturale si Biodiversitate a Ministerului Mediului a precizat: „Cu cit sunt mai multe specii, cu atit biodiversitatea este mai mare si relatia noastra cu natura este mai buna. Toate cele 21 de specii de liliecii din RM se hranesc cu insecte, iar cind se pregatesc toamna pentru hibernat, consuma insectele din imprejurimi pe o raza importanta. Si pe acolo pe unde au zburat, practic nu mai este nevoie sa fie aplicate insecticide la culturile agricole, ceea ce pastreaza echilibrul ecologic in natura. O colonie de 300 indivizi, similara cu cea salvata recent, poate ”curata” de insectele nocturne o suprafata de citeva sute de hectare. Beneficiul liliecilor pentru oameni poate fi simtit direct, de exemplu, prin faptul ca un singur liliac pitic, din specia Pipistrellus pipistrellus, in decurs de o noapte poate minca pina la 1500 de tintari”.

Liliecii din colonia salvata apartin speciei „Nyctalus noctula” au o durata de viata cuprinsa intre 28 si 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *