S?rb?toare în P?durea de Liliac de la Ponoarele

Sarbatoare in Padurea de Liliac de la Ponoarele

Organizatorii, Primaria si Consiliul Local Ponoarele, au pregatit spectacole in aer liber, sustinute de formatii de muzica populara din Mehedinti si judetele limitrofe, de solisti de muzica populara de valoare, dar si de tarafuri de artisti locali, precum si dansuri populare autentice. Autoritatile au facut pregatiri toata saptamana pentru aceasta sarbatoare. „La intrarea in Padurea…

Citește mai departe
O campanie de informare privind protejarea biodiversităţii se va desfăşura în Moldova

Programul LIFE+: Sase proiecte de mediu din Romania au obtinut finantari in valoare totala de 4,9 milioane de euro

6 proiecte de mediu din Romania au obtinut o finantare in valoare de 4,9 milioane de euro in cadrul diferitelor componente ale programului LIFE+.  Ele includ un proiect al Primariei Bucuresti referitor la evaluarea conditiilor de mediu (componenta LIFE+ Politica si Guvernanta de Mediu), 4 proiecte de conservare a naturii si faunei (componenta LIFE+ Natura),…

Citește mai departe

Agricultura ecologica – beneficiile plantelor medicinale

Selectia larga de plante medicinale transforma gradina culinara intr-o sursa indispensabilade medicamente valoroase pentru orice ferma.In trecut, cand doctorii si asistentele medicale erau greu de gasit, in fiecare gradina exista un amestec echilibrat de plantele medicinale necesare. Fiecare fermier avea propria reteta pentru creme medicinale, tincturi, comprese,cataplasme si ceaiuri. Retetele erau transmise din generatie in…

Citește mai departe

Creaturi bizare din padurea amazoniana

Amazonul gazduieste cateva dintre cele mai bizare creaturi ale planetei, potrivit site-ului listeverse.com. Printre acestea se numara broasca otravitoare, tiparul electric si liliacul pescar.   Acestea sunt doar zece dintre cele mai ciudate si necunoscute animale care traiesc in jungla Amazonului. Kinkajou  Denumit si ursul de miere, aceasta ruda a ratonului are parul auriu si o coada care se agata…

Citește mai departe

Ecologia maladiilor. Distrugerea naturii dezlantuie cele mai grave boli infectioase

Biologii si economistii din intreaga lume au inclus in vocabularul lor o noua expresie: “servicii ale ecosistemului”. Expresia se refera la totalitatea modurilor in care natura sustine eforturile oamenilor. De exemplu, padurile filtreaza apa pe care o bem, iar albinele si pasarile polenizeaza recoltele. Ambele exemple au implicatii semnificative din punct de vedere economic si…

Citește mai departe

20% din mamiferele lumii sunt pe cale de disparitie

Cel putin 20% din mamiferele lumii sunt amenintate cu disparitia, speciile mari aflandu-se in cel mai mare pericol, potrivit unui studiu asupra 5,487 de mamifere. Extinderea terenurilor pentru agricultura si vanatoarea sunt principalele cauze ale extinctiilor, potrivit studiului, publicat in revista Philosophical Transactions of the Royal Society B. Acest lucru inseamna ca oamenii sunt cei…

Citește mai departe
Dupa castani au inflorit si liliecii: "Este o anomalie". Ce spun specialistii

Sarbatoarea Liliacului in Padurea Ponoarele

Cateva mii de persoane au participat duminica la Sarbatoarea Liliacului in Padurea Ponoarele din judetul Mehedinti, padure considerata o minune a naturii, rezervatie botanica aflata la 4 km de orasul Baia de Arama, pe drumul dintre Drobeta-Turnu Severin si Targu-Jiu. Desi liliacul nu este inca inflorit, Primaria Comunei Ponoarele a ales sa organizeze evenimentul in…

Citește mai departe

Bufnitele, in pericol

Ecologistii au identificat un nou factor care pune in pericol existenta anumitor specii de animale: practicarea ritualurilor magice, in care parti din corpurile unor pasari sau mamifere sunt folosite pentru prepararea potiunilor „vrajite”. In lumea antica, bufnita era simbolul intelepciunii, insotitoarea si emblema zeitei Pallas Athena. Regele Arthur a putut vedea lumea invizibila gratie bufnitei…

Citește mai departe

Povestile ursilor in cei doi ani de existenta a „LiBEARty”, la Zarnesti

In urma cu doi ani, la Zarnesti se inaugura rezervatia de ursi, de catre Asociatia „Milioane de Prieteni” si Asociatia Mondiala pentru Protectia Animalelor (WSPA). Rezervatia de la Zarnesti, din judetul Brasov, s-a nascut printr-un parteneriat public privat, iar Primaria Zarnesti a acordat pentru acest proiect 69 de hectare de padure. Spatiul a fost amenajat…

Citește mai departe

Pisici care ar putea sa va dea cosmaruri

De ce iubim pisicile? Sunt pufoase, alintate si haioase. Unii dintre noi iubesc insa feline care nu se inscriu in tiparul clasic si care nu stau prea bine la categoria aspect. Uratenia absoluta poate aduce celebritate. Asa s-a intamplat si in cazul celei mai hidoase pisici din lume: Ugly Bat Boy (Baiatul liliac urat). Aspectul…

Citește mai departe

Ce au in comun liliecii si balenele?

Liliecii si balenele par sa aiba cel putin doua lucruri in comun: abilitatea de a-si folosi biosonarul pentru a naviga si succesiunea moleculara a unei proteine care le ajuta in acest sens, afirma The Scientist. Unul dintre oamenii de stiinta implicati in aceasta cercetare, biologul David Pollock, de la University of Colorado School of Medicine,…

Citește mai departe

Podul lui Dumnezeu

Exista un pod in Romania atat de rezistent, incat nu a necesitat niciodata reparatii. Este vorba despre o stanca masiva, sub forma de arc de cerc, pestre care trece un drum, in comuna Ponoarele, judetul Mehedinti. Legenda spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru Sfantul Nicodim, ca sa treaca spre Tismana, dupa…

Citește mai departe

Liliecii-sub protectia legii

Deoarece se stiu putine lucruri despre ei, precum si datorita modului lor de viata, liliecii au starnit imaginatia oamenilor vreme indelungata, fiind vazuti ca spirite malefice. Desi timpul a trecut si lucrurile au evoluat, ei sunt in continuare victime ale miturilor si credintelor populare, superstitii ce nu-si gasesc echivalentul in realitate. Din punct de vedere…

Citește mai departe

Minciuni si greseli repetate ale Directiei de Mediu, confirmate si in instanta – Masacrul arborilor continua in Timisoara

Procesul prin care Primaria dorea sa scape de o amenda primita de la Garda de Mediu nu a dat castig de cauza „verzilor” din administratia locala. Care „verzi”, dupa atenta grija cu care supervizeaza decimarea arborilor din oras, au platit, totusi, deja de un an, dupa spusa celor de la Garda de Mediu, o parte…

Citește mai departe

Chilii pentru lilieci

Maicutele de la Manastirea Bistrita – Valcea au obligatia de a tine departe de bliturile si de zgomotul turistilor liliecii pesterii Sfantului Grigorie Decapolitul. Pe langa datoria de a participa la slujbe, maicile Manastirii Bistrita – Valcea mai au o obligatie, inca nescrisa, aceea de a tine departe de bliturile si zgomotul turistilor liliecii Pesterii…

Citește mai departe