Un top al celor mai rare 10 animale de pe Terra a fost realizat de site-ul american CrazyWorldNews, consultat de Rompres.
1. Broasca testoasa de pe Insula Pinta.
Broasca testoasa de pe insula Pinta Fara nicio indoiala, aceasta broasca testoasa – una dintre putinele specii ale testoaselor gigant din Galapagos – este cel mai rar animal din lume, intrucat in viata mai exista doar una singura. „George singuraticul” este unicul supravietuitor al rasei din Insula Pinta si un simbol al fragilitatii faunei din insulele Galapagos. Specia fusese considerata disparuta pana in anul 1971, cand a fost descoperit acest singur exemplar in viata. De atunci, statia de cercetari Charles Darwin se afla in cautarea unei femele din aceeasi specie, oferind o recompensa de 10.000 de dolari pentru oricine gaseste un asemenea exemplar.
2. Baiji (Delfinul chinezesc din raul Yangtze).Baiji
Cu doar cateva exemplare in viata, delfinul de apa dulce din China este una dintre cele mai rare specii de mamifere din lume si o victima a cresterii economice bruste inregistrata in statul asiatic. Delfinii Baiji – nevoiti sa concureze pentru hrana cu oamenii – au fost impinsi spre disparitie de activitatea umana din ultimii 50 de ani. Principala cauza a acestei situatii este reprezentata de numeroasele diguri construite in China incepand cu 1930, care au fragmentat populatia de delfini si au redus habitatul acestora.
3. Marmotele din Insula Vancouver.
marmotele din insula vancouver Aceasta specie poate fi regasita doar in regiunile montane de pe Insula Vancouver din Canada, fiind listata pe lista speciilor pe cale de disparitie inca din luna mai a anului 2000. In 1998, populatia acestor marmote a ajuns la cel mai scazut nivel cunoscut vreodata – doar 75 de exemplare. Autoritatile canadiene au demarat un program de inmultire a speciei in captivitate, in prezent existand 90 de exemplare in rezervatii speciale si aproximativ 30 in libertate.
4. Liliacul din insulele Seychelles.
Traind in insulele Seychelles din nordul Madagascarului, aceasta specie de liliac mai are doar 100 de exemplare in viata. Candva, liliecii de Seychelles nu erau deloc scumpi la vedere, insa in ultima parte a secolului XX numarul lor s-a redus considerabil. In prezent, oamenii de stiinta studiaza comportamentul lor si incearca sa inteleaga ce trebuie facut pentru a fi salvati.
5. Rinocerul cu un singur corn.
In prezent, doar 60 de exemplare din aceasta specie mai sunt in viata, in doua locatii: Indonezia si Vietnam. Candva o specie raspandita in Asia, au inceput, in 1930, sa fie vanati pentru cornul lor, despre care se spune ca ar avea calitati medicinale. Sansa lor de supravietuire este foarte mica, existand oricand riscul aparitiei unei boli sau a natalitatii reduse.
6. Iepurele de camp hispid.
Numit si „iepurele cu tepi”, acest animal traieste in regiunea sudica a lantului muntos Himalaya, in Nepal, Bengal si Assam. Despadurirea, cultivarea terenurilor si asezarea de locuinte umane sunt factori care au avut un impact negativ asupra acestei specii. In 1964, s-a crezut ca specia a disparut, insa in 1966 a fost descoperit un exemplar. Pana in 2001, in lume mai existau doar 110 de astfel de iepuri. Numarul lor incepe insa sa scada, ca urmare a neadaptarii in captivitate.
7. Wombatul cu nas paros nordic.
In secolul XIX, acest mamifer marsupial putea fi gasit in regiunile New South Wales si Victoria din Australia, insa acum el mai traieste doar intr-o mica rezervatie din Queensland. Numarul exemplarelor in viata este estimat la 113.
8. Bivolul de apa.
A fost descoperit pentru prima data in 1888, iar in prezent mai poate fi gasit doar pe insula Mindoro, Filipine. Cantarind aproximativ 300kg, traieste in padurile dense din apropierea apelor, in care adora sa se tavaleasca. Bivolul de apa traieste mai degraba in cupluri decat in cirezi, cu exceptia perioadelor cand femelele sunt pe cale de a naste. Se estimeaza ca in prezent mai traiesc aproximativ 100 de exemplare.
9. Linxul iberic.
Candva, acest animal putea fi gasit pe intreg cuprinsul Peninsulei Iberice, dar acum el traieste doar in regiuni restranse din Andalusia. Amenintat de distrugerea habitatului si a prazii sale, linxul a fost de multe ori ucis de capcanele puse pentru iepuri sau de automobilele care circula pe numeroasele drumuri construite in zona. In martie 2005, s-a estimat ca numarul lincsilor in viata este de aproape 100, cu 300 mai putin decat in 2000.
10. Lupul rosu.
Acest lup este mai mic decat ruda sa mai cunoscuta si mai raspandita, fiind originar din Florida si Texas, SUA. Acum, lupul rosu traieste intr-o rezervatie de 1,7 milioane de acri din North Carolina. In 1980, numarul lupilor rosii se redusese la 20, insa in prezent 207 exemplare traiesc in captivitate si 100 in salbaticie.