Constructii ecologice

Proiectarea,constructia si intretinerea cladirilor are un impact extraordinar asupra mediului inconjurator si resurelor naturale. Toate aceste constructii consuma impreuna o treime din toata energia mondiala conusmata, si doua treimi din electricitate. Pana la sfirsitul anului 2010 se asteapta sa se mai construiasca si alte cladiri. Conditia va fi ca acestea sa fie realizate in mod ingenios, astfel incat sa se utilizeze o cantitate minima de energie care nu mai poate fi reinnoita, care sa produca o poluare minima, si un cost al energiei in dolari minim, dar in acelasi timp sa sporeasca comfortul, sanatatea si siguranta persoanelor care traiesc si lucreaza in ele.

Mai mult, cladirile reprezinta o sursa majora de poluare care provoaca probleme privind calitatea aerului din orase. Ele sunt responsabile pentru 49% degajari de dioxid de sulf, 25% degajari de protoxid de azot si 10% degajari specifice care impreuna distrug calitatea aerului din zonele urbane. Cladirile produc 35% din degajarile de dioxid de carbon, principalul poluant acuzat de modificarea climei.

Metodele traditionale de constructie nu tin seama adeseori de interdependenta dintre constructie, componente, imprejurimile sale si ocupantii sai. Constructiile „tipice” consuma mai multe resurse decat le sunt necesare, au impact negativ asupra mediului, si dau nastere unor mari cantitati de deseuri. Dupa Laurence Doxsey, un specialist in domeniu, „o casa obisnuita din lemn consuma peste un pogon de padure si deseurile create pe perioada constructiei sunt in medie de la 3 la 7 tone”. Deseori, pentru aceste cladiri, este costisitoare functionarea in ceea ce priveste consumul energiei si al apei. Si acestea pot avea ca rezultat un aer interior de o proasta calitate, care creeaza probleme de sanatate.

Exista multe posibilitati de a face cladirile mai curate. De exemplu, daca numai 10% din locuinte ar folosi sisteme solare de incalzire a apei, s-ar evita tone de emisii carbon in fiecare an.

Metodele de constructie ecologice ofera posibilitatea de a fi create cladiri recomandabile din punct de vedere al mediului inconjurator si eficientei resurselor folosind o metoda integrata de proiectare. Cladirile ecologice contribuie la conservarea resurselor, inclusiv energie eficienta, energie reinnoibila, si proiecte de conservare a apei; ia in considerare influentele asupra mediului inconjurator si micsorarea crearii deseurilor; creeaza o ambianta propice sanatatii si confortabila; reduce costurile de exploatare si de intretinere; si tine cont de chestiuni precum conservarea istorica, accesul la transportul public si alte infrastructuri de sisteme ale comunitatii. Intregul ciclu de viata al cladirilor si al componentelor sale lor este analizat, ca si influentele economice si de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *