Din gunoaie, parc: Primaria Giris a plantat puieti de Pawlonia si vrea pista pentru motocros!

0
597
Din gunoaie, parc: Primăria Giriş a plantat puieţi de Pawlonia şi vrea pistă pentru motocros!
Din gunoaie, parc: Primaria Giris a plantat puieti de Pawlonia si vrea pista pentru motocros!
Din gunoaie, parc: Primaria Giris a plantat puieti de Pawlonia si vrea pista pentru motocros!

Dupa ce anul trecut si-a ridicat in cap o parte din localnici, defrisand o padure de salcami si promitand un parc in centrul comunei, primarul din Girisul de Cris si-a dus planul la indeplinire.

Intins pe 3 hectare, terenul in cauza, aflat la intrarea dinspre Oradea, pe partea stanga, este in proprietatea primariei si pe el erau, pana in primavara anului trecut, circa 300 de salcami batrani de 40 de ani. Dintre acestia, 80% au fost atacati de o boala (fainare) care le-a produs uscarea, iar locul devenise un fel de groapa de gunoi si focar de infectii din cauza cetatenilor care depozitau mizeriile pe unde apucau.

Anul trecut, primarul Ioan Pasca a propus Consiliului Local sa igienizeze zona, iar alesii au aprobat taierea arborilor cu mentiunea ca acestia sa fie folositi o parte pentru imprejmuirea terenului, iar alta parte pentru incalzirea scolii din Tarian. Tot Consiliul Local si-a dat acordul sa infiinteze acolo si un parc de agrement, din bugetul local.

Obiectiv exotic

Zis si facut. Astazi, parcul se intinde pe 0,2 hectare din totalul terenului, este imprejmuit amenajat cu alei din dale de beton si e iluminat cu 4 stalpi ornamentali.

Pe inca un hectar, in locul salcamilor defrisati, s-au plantat puieti de Paulownia, o planta cu ciclu vegetal de circa 8 ani, iar arborii ajunsi la maturitate se pot folosi la confectionarea de ambarcatiuni. Materialul este foarte scump, astfel ca se va recupera, din comercializarea lor, o parte importanta din investitie. „Florile acestor arbori contin intre 700 si 1.000 de kilograme de miere de albine pe hectar. Rezolvam astfel si hrana suplimentara pentru albinele apicultorilor din localitate”, afirma primarul Ioan Pasca.

Cu ajutorul beneficiarilor de ajutor social din comuna s-au mai plantat si 100 de tei si 30 de pomi fructiferi, iar pe partea dinspre strada s-au pus arbori de liliac ornamental.

Urmatorii pasi pe care ii va face administratia locala vor viza mobilarea parcului, pe langa masa de ping-pong pentru tineri, cu leagane, tobogane si alte aparate de joaca pentru copii, dar si cu 200 de brazi ornamentali. In plus, Ioan Pasca vrea sa construiasca aici si o pista de motocros destinata tinerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.