Intalnire interparlamentara pe tema „Piata interna de energie a Uniunii Europene pentru secolul 21”

Proteste în Bulgaria fa?? de prospec?ii în domeniul gazelor f?cute de o firm? româneasc?
Intalnire interparlamentara pe tema „Piata interna de energie a Uniunii Europene pentru secolul 21”
Intalnire interparlamentara pe tema „Piata interna de energie a Uniunii Europene pentru secolul 21”

Senatorul Christian Gigi Chiru a participat la Bruxelles, la intalnirea interparlamentara pe tema „Piata interna de energie a Uniunii Europene pentru secolul 21” (The EU Internal Energy Market for the 21st Century), gazduita de Parlamentul European. Intalnirea a fost organizata de Comisia pentru industrie, cercetare si energie (ITRE) din Parlamentul European, in colaborare cu Comisia pentru Economie din Seimul Republicii Lituania, tara care detine presedintia Consiliului Uniunii Europene.

In cadrul acestei intrevederi s-a discutat despre: strategia „Energie 2020”, ce presupune investitii in sectorul energetic de 1000 miliarde euro (540 milioane euro – productia de energie, 210 milioane euro – retelele de energie electrica si gaze), dar si despre perspectiva energetica 2050, care face referire la integrarea deplina a retelelor energetice si deschiderea pietei europene, esentiale pentru mentinerea echilibrului intre securitatea energetica, competitivitate, rentabilitate, o economie sustenabila si interesele consumatorilor; finalizarea pietei interne a energiei in 2014; eliminarea insulelor energetice din Uniunea Europeana pana la 2015.

Printre temele discutate s-a aflat si cea referitoare la tendinta de crestere a preturilor la energie, care probabil va persista, avand in vedere ca preturile depind, in prezent, in cazul gazului, de pretul barilului de petrol si in cazul energiei electrice de preturile combustibilului. De asemenea, s-a concluzionat ca preturile sunt afectate de dependenta europeana de importurile de petrol si gaze, de impactul masurilor de interventie, de masurile insuficiente luate in vederea promovarii eficientei energetice si de lipsa de investitii. Termenii cheie despre care s-a discutat au fost reindustrializarea Europei, siguranta energetica, inovarea in domeniul energiei, piata unica de energie, siguranta aprovizionarii energetice, resursele energetice si protectia mediului.

Profitand de prezenta sa acolo, senatorul Christian Gigi Chiru a adus in atentia reprezentantilor europeni, dar si a celor ai parlamentelor nationale, provocarile majore ale Romaniei pentru asigurarea independetei energetice, „aprovizionarea cu gaze naturale si potentialul urias pe care il are tara noastra pentru asigurarea cu energie electrica din surse regenerabile”. Totodata, reprezentatul Parlamentului Romaniei a adresat oficialilor europeni intrebari care au vizat stadiul integrarii privind reglementarea pretului la energie, daca se lucreaza la o schema suport privind energia regenerabila si care sunt progresele in privinta evaluarii corecte a riscurilor exploatarii gazelor de sist in statele europene.

In timpul discutiilor referitoare la aceste subiecte s-a evidentiat faptul ca, in timp ce politicienii europeni incurajeaza exploatarea gazelor de sist, specialistii spun ca sunt inca rezervati in aceasta privinta. „Din acest motiv astept cu interes prezentarea strategiei europene referitoare la gazele de sist, programata pentru finele acestei luni. Sunt inca rezervat in ceea ce priveste siguranta exploatarii gazelor de sist”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.

„In tratatul de la Lisabona, la art. 124, se spune ca fiecare stat membru ar trebui sa ia o decizie suverana in legatura cu mixul sau energetic, tinand cont de regulile de mediu, desigur. O alta prioritate pentru noi este art. 190 din tratatul de la Lisabona. Deci, in baza acestor articole putem spune ca, daca avem gaze de sist in Europa, ar trebui sa le exploatam pentru ca astfel sectorul energiei ar avea de castigat, dar si industria noastra, competitivitatea Europei pe viitor”, a declarat Jerzy Buyek, membru PE, fost prim-ministru al Poloniei.
La randul sau, Philip Lowe, director general pentru Energie din Comisia Europeana, a spus ca nu trebuie subestimat potentialul de dezvoltare al surselor locale: „Spre exemplu, energia fosila, acolo unde acestea exista si unde pot fi exploatate in mod durabil, de pilda in Bulgaria, in Romania, in Cipru, exista surse conventionale de gaz care, dupa parerea noastra, ar trebui sa fie exploatate pentru a contribui la diminuarea pretului in Europa. In continuare, in ceea ce priveste gazele de sist, cu conditia existentei unui cadru adecvat pentru asigurarea exploatarii durabile, si am facut in acest sens eforturi si speram ca in ianuarie sa venim cu o comunicare referitoare la exploatare a gazului de sist, credem ca acest gaz de sist ar putea sa fie o completare utila, inca o data, in conditiile respectarii criteriilor privind durabilitatea exploatarii”.

„Gazele de sist ar trebui sa faca parte din mixul energetic, restul lumii le exploateaza, noi nu spunem ca ar trebui sa le exploatam cu orice pret dar, in orice caz, deocamdata nu avem decat o dezbatere la nivel de idei, de mentalitate, de mituri, si nu credem ca ar trebui sa ratam aceasta optiune valabila pentru Uniunea Europeana, pentru cetatenii europeni, pentru ca nu este o abordare corecta”, a declarat Markus Beyrer, directorul general Business Europe.

Antonio Tajani, vicepresedintele Comisiei Europene, Comisar pentru industrie si antreprenoriat a vorbit despre pozitia clara a Consiliului European in aceasta privinta: „Eu cred ca ar trebui sa avem o abordare neutra fata de aceasta tema. Exista si ingrijorari in ceea ce priveste mediul, dar nu putem sa pierdem din vedere si impactul in plan industrial si economic. Statele Unite deja fac pasi de urias si se impun pe scena mondiala datorita faptului ca exploateaza sisturile si au energie la preturi foarte mici. Europa nu poate sa inchida ochii si sa nu ia in considerare aceasta problema. Ar trebui sa verificam, fara prejudecati si pe baza unor argumente stiintifice, daca se poate exploata acest tip de gaz fara a dauna prea mult mediului inconjurator, pentru ca este o sursa energetica importanta pentru companiile noastre. (…) Eu cred ca trebuie sa facem o analiza amanuntita si inteligenta a impactului exploatarii acestui tip de energie si apoi sa luam deciziile care se impun, pentru ca acum acest tip de exploatare nu mai este atat de costisitoare si sa ne gandim si la taxele care sunt aferente subventionarii energiilor regenerabile”.

Randal Bowie, director al Consiliului European pentru o economie cu energie eficienta, considera ca exista alternative la gazele de sist si ca exemplul Statelor Unite nu este aplicabil in Europa: „Noi stim foarte clar, ni s-a dovedit, ca gazele de sist nu reprezinta o alternativa fiabila. Am citit foarte multe studii, ni s-a dovedit ca SUA au o conditie speciala, pentru ca aproape jumatate din terenurile Statelor Unite nu sunt locuite si, astfel, se poate proceda la fractionarea hidraulica. Dar, daca aceste locuri ar fi mai dens populate, exploatarea gazelor de sist ar fi mai greu de realizat. Se mai pune si problema emisiilor poluante realizate de exploatarea gazelor de sist. Trebuie sa fim pionieri in acest domeniu pentru a fi cat mai competitivi, sa luptam pentru calitate si nu pentru preturi cat mai scazute”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *