Ce au in comun liliecii si balenele?

Liliecii si balenele par sa aiba cel putin doua lucruri in comun: abilitatea de a-si folosi biosonarul pentru a naviga si succesiunea moleculara a unei proteine care le ajuta in acest sens, afirma The Scientist.balena-liliac

Unul dintre oamenii de stiinta implicati in aceasta cercetare, biologul David Pollock, de la University of Colorado School of Medicine, sustine ca aceasta abilitate este un bun exemplu al convergentei la nivel molecular. Convergenta moleculara este asociata cu primirea semnalelor de ecolocatie.

Proteina comuna, numita prestin, joaca un rol important in detectarea diferentelor de frecvente si momentelor temporale. Cercetatorii au descoperit ca succesiunea moleculara poate grupa organisme aparent neinrudite.

Experti de la Universitatea din Michigan au intreprins o cercetare similara si au constatat ca o specie de delfin (genul Tursiops, familia Delphinidae) este inrudita cu doua familii de lilieci.

Au existat anterior si alte exemple identificate de convergenta moleculara in genomul mitocondrial al serpilor si soparlelor.

Sursa: TVR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *