La Nantes, aricii lucreaza pentru biodiversitate

La Nantes, aricii lucreaza pentru biodiversitate

Lanterne si lampi care fac posibila vederea pe timp de noapte, iata in rezumat ustensilele de care se servesc membrii unei echipe de cercetatori al carei obiect de studiu il reprezinta ariciul.
Cadre didactice si studenti de la Scoala Nationala Veterinara din Nantes desfasoara, la cererea orasului lor, un studiu asupra comportamentului si deplasarilor pe care le face acest mamifer. Observatiile sunt facute in doua cartiere in care urmeaza sa aiba loc ample operatii de urbanizare, scrie cotidianul francez Le Monde.
“Acest studiu isi propune sa determine marile coridoare biologice care exista in aceste zone rezidentiale, mai degraba verzi, inainte de a se deschide un santier absolut nou. Si aceasta din grija fata de biodiversitatea orasului, cu dorinta de a o mentine. Odata descoperita prezenta faunei salbatice intr-un spatiu, se poate trage imediat concluzia ca mediul natural este sanatos, capabil sa ofere gazduire, protectie si hrana. Cine s-ar plange ca traieste intr-un astfel de mediu?”, spune Olivier Lambert, de profesie biolog.
Ariciul s-a impus cu usurinta ca subiect de cercetare. “Ne trebuia o specie care sa nu se deplaseze prea repede si care sa nu treaca prea usor peste obstacole. Un liliac poate trece in zbor peste un obstacol. Ariciul, nu”, arata Olivier Lambert. Si pe urma, ariciul mai prezinta un alt avantaj: “Este o specie umbrela, care se situeaza in partea superioara a lantului trofic.
Protejand aceasta specie, protejam implicit multe alte specii. In plus, aric iul este un animal care se bucura de o imagine buna in ochii oamenilor, fapt care ne usureaza demersurile dat fiind ca noi ne-am adresat populatiei invitand-o sa ne semnaleze orice arici care ar fi zarit intr-o gradina publica sau, de ce nu, proprietate privata”, mai spune el.
Pana acum, cercetatorii au facut sase iesiri nocturne. Au fost gasiti cinci arici. Nu a fost nevoie sa punem sonde pe arbusti sau tufisuri: animalele au fost reperate pe spatiile verzi imprejmuite cu garduri vii din apropierea cladirilor. Oamenii de stiinta le determina sexul, greutatea, dimensiunea. Ei au grija ca animalele sa fie identificate cu ajutorul unor beculete electrice colorate lipite pe perii lor teposi.
Cercetatorii ar vrea ca pe parcursul mis iunii sa identifice aproximativ 60 de aric i. “Fiecare animal este readus exact in acelasi loc in care a fost reperat. Ideal ar fi sa capturam de sase-sapte ori, in locuri diferite, arici insemnati, ca sa le putem determina traseul cat mai precis cu putinta”, mentioneaza la randul sau Marianne Verry, una dintre studentele participante la proiect.
Promovat “specie santinela”, acest animal omnivor care numara circa 7.000 de peri teposi va avea de asemenea, daca va fi cazul, rolul de a indica prezenta unor substante poluante in natura. Aricii gasiti morti vor face obiectul unor analize toxicologice. “Vom cauta sistematic eventuale urme de erbicide sau de insecticide in organism si vom incerca sa evaluam gradul de toxicitate al acestor substante poluante”.
Scoala nationala veterinara va prezenta rezultatele studiului in septembrie 2010. Ele vor face posibila stabilirea unor masuri care sa contribuie la apararea coridoarelor biologice actuale si la crearea altora noi. In cazul unui conflict de interese intre proeictul urbanistic si autostrada aricilor, ne vom gandi la solutii, da asigurari viceprimarul Ronan Dantec, insarcinat cu probleme de mediu.
Acesta nu uita sa aminteasca existenta “unui interes comun intre arici si pietonul urban”. Drept dovada ca Nantes abunda in ecosisteme diversificate, oamenii de stiinta de la Scoala nationala veterinara noteaza cu bucurie ca soimul pelerin s-a intors in oras. De asemenea, este observata cu regularitate prezenta vulpilor in apropierea facultatii de stiinta precum si prezenta starcilor cenusii chiar in fata prefecturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *