stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Afacerea de succes a taranului modern: agricultura eco pe bani europeni

Ion Joarza (38 de ani), din localiatea sibiana Presaca, a reusit sa transforme agricultura ecologica, direct pe teren, fara solarii, intr-o afacere de succes, in care si-a implicat intreaga familie. In familia lui Ion Joarza (38 de ani) din localitatea sibiana Presaca, agricultura se practica de generatii, din cultivarea pamantului si din cresterea animalelor au…

Citește mai departe
Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate. Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa…

Citește mai departe

La aplicarea tratamentelor fitosanitare se impun masuri de protejare a albinelor

Pentru a preintampina intoxicatiile cu pesticide a albinelor, reprezentantii Directiei pentru Agricultura Bihor tin sa comunice celor implicati in aceasta actiune ce obligatii le revin. Astfel, producatorii agricoli care executa sau beneficiaza de tratamente fitosanitare cu pesticide trebuie sa instiinteze, in scris, cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului consiliile locale, pe…

Citește mai departe
Porumbul modificat genetic, singura planta aprobata pentru cultivare in scop comercial, in Uniunea Europeana

Porumbul modificat genetic, singura planta aprobata pentru cultivare in scop comercial, in Uniunea Europeana

In aceasta primavara, singura planta modificata genetic aprobata pentru cultivare in scop comercial, in Uniunea Europeana, este porumbul. Potrivit Directiei pentru Agricultura Suceava, autorizarea cultivatorilor de porumb modificat gentic, atat pentru cultivare comerciala, cat si pentru cercetare, se face in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr.61/2012. In ceea ce priveste cultura…

Citește mai departe
Animale salbatice decimate de erbicide

Animale salbatice decimate de erbicide

Membrii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) vor realiza o evaluare a populatiilor de animale de pe fondul cinegetic al judetului, inventariere care ar trebui sa se finalizeze, sustine Vasile Dabija, seful AJVPS, cel tarziu in aprilie. Cu aceasta ocazie, vanatorii atrag atentia fermierilor asupra utilizarii erbicidelor la culturile acestora, elemente care dauneaza…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe

Reguli de agricultura ecologica

„Horticultura rezonabila ar trebui sa contina: fertilizarea buna a solului, tratamentul corect al solului in timpul plantarii, mentinandu-l curat de buruieni si asigurand rotatia potrivita a culturilor … O zi de primavara pierduta nu poate fi recompensata cu trei zile de munca grea toamna”. „Buletinul Societatii de Horticultura din Rusia”, Nr.1 (1864). „Regulile principale ale…

Citește mai departe
Timi?ul, jude?ul cu cea mai mare suprafa?? cultivat? de porumb modificat genetic

Timisul, judetul cu cea mai mare suprafata cultivata de porumb modificat genetic

Desi controversele legate de oportunitatea promovarii si extinderii unor culturi modificate genetic continua, suprafata cultivata cu plante „OMG” se extinde in Romania. Iar Timisul este in momentul de fata judetul cu cea mai mare suprafata agricola cultivata cu porumb modificat genetic. 780 de hectare de porumb „OMG” in Timis Dupa o perioada de culturi expe­rimentale,…

Citește mai departe

Raport 1996-2012: Biotehnologia continua sa ofere fermierilor beneficii economice majore

Raportul PG Economics privind impactul global al culturilor biotehnologice pentru perioada 1996-2012 indica faptul ca aceasta tehnologie continua sa ofere avantaje majore de mediu si permite agricultorilor sa cultive mai mult folosind mai putine resurse. Tarile in curs de dezvoltare pot beneficia cel mai mult de pe urma biotehnologiei. Cateva dintre ideile principale ale acestui…

Citește mai departe
Cercetătorii continuă să apere produsele modificate genetic

Dupa analizarea a 1783 de studii, oamenii de stiinta italieni au confirmat siguranta cultivarii OMG

Tehnologia ingineriei genetice a plantelor are deja 30 de ani. Beneficiile acestei tehnologii sunt bine cunoscute. Utilizarea ingineriei genetice a dus la cresterea productivitatii culturilor si scaderea utilizarii de erbicide si insecticide. Cu toate acestea, opinia publica si unii oameni de stiinta inca pun la indoiala sau dezaproba pur si simplu utilizarea acestei tehnologii. Multi…

Citește mai departe

Timisul, judetul cu cea mai mare suprafata cultivata de porumb modificat genetic

Desi controversele legate de oportunitatea promovarii si extinderii unor culturi modificate genetic continua, suprafata cultivata cu plante „OMG” se extinde in Romania. Iar Timisul este in momentul de fata judetul cu cea mai mare suprafata agricola cultivata cu porumb modificat genetic. 780 de hectare de porumb „OMG” in Timis Dupa o perioada de culturi expe­rimentale,…

Citește mai departe

Peste 700 de hectare de porumb modificat genetic se afla in judetul Timis, cea mai mare cultura de acest gen din Romania

Peste 700 de hectare de porumb modificat genetic se afla in judetul Timis. Este cea mai mare cultura de acest gen din Romania si necesita conditii speciale si mai multe autorizatii. Viorel Solomie, consilier in cadrul Directiei Agricole Timis, a declarat ca doua societati din Gataia cultiva pe 779 de hectare porumb modificat genetic. “Porumbul…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive s? ne temem de organismele modificate genetic?

Generatia modificata genetic. Mina de aur pentru agricultura sau pericol de cancer?

Organismele modificate genetic (OMG) dauneaza grav sanatatii, potrivit activistilor care militeaza pentru interzicerea cultivarii acestora in Romania. Reprezentantii unor patronate din agricultura sustin insa ca oricum consumam in fiecare zi produse care contin, de exemplu, soia modificata genetic, numai ca aceasta nu mai este produsa pe plan local, ci importata din America. Sunt OMG-urile un…

Citește mai departe
daca am probleme de

Agricultura ecologica, o solutie pentru fermierii romani

Ritmul mediu anual de crestere este de 23%, dezvoltarea sectorului ecologic este dovedita in principal de cresterea numarului de producatori implicati Fermierii spun ca pregatirea terenului, certificarea producatorilor bio si exportul de produse ecologice sunt de durata Avand un ritm mediu anual de crestere de 23%, dezvoltarea exponentiala a sectorului ecologic din Romania este dovedita…

Citește mai departe

In parcul Bisericii Toma Cozma s-a deschis punctul de preluare comenzi pentru produsele ecologice, naturale si traditionale

Incepand de astazi, iesenii isi pot achizitiona zilnic, produsele ecologice, naturale si traditionale de la Targul Ecoagris, in cadrul punctului de preluare comenzi deschis permanent in curtea Bisericii Toma Cozma din Iasi. Sambata, 12 ianuarie, ora 10.00, va avea loc deschiderea oficiala a ECOAGRIS – punct de preluare comenzi pentru produsele ecologice, naturale si traditionale…

Citește mai departe
Noi proiecte de biodiversitate finantate din fonduri europene

Cluj: Clubul Ecologic Transilvania organizeaza evenimentul intitulat Cultiva diversitatea, la Targul Verde

Clubul Ecologic Transilvania organizeaza la ‘Targul Verde’, care se va desfasura la Complexul comercial ‘Cora’ din Cluj-Napoca, incepand de vineri, 30 noiembrie, pana duminica, evenimentul intitulat ‘Cultiva biodiversitatea’, cu participarea unor mici producatori agricoli din toata tara, care cultiva soiuri autohtone de legume si cereale si folosesc metode traditionale in munca pamantului si pentru obtinerea…

Citește mai departe

19 organisme modificate genetic ameninta cu cancerul

Uniunea Europeana analizeaza oportunitatea aprobarii a 19 culturi modificate genetic rezistente la erbicide • Patiti, fermierii americani avertizeaza asupra pericolului dezvoltarii buruienilor rezistente, fapt ce duce la crearea de erbicide mai puternice, deci mai toxice, la pulverizari mai dese, la degradarea solului si, evident, la un pericol de toxicitate mai mare • Afectiunile dermatologice, cancerul…

Citește mai departe

Studiu: Culturile modificate genetic tratate cu erbicide cu spectru larg vor creste de 15 ori, in urmatorii 14 ani

Culturile de porumb, sfecla de zahar si soia din Uniunea Europeana, supuse la tratamente cu erbicide cu spectru larg, cum ar fi glifosatul, vor creste de pana la 15 ori, in urmatorii ani, fapt ce avea avea un impact negativ asupra biodiversitatii, motiv pentru care organizatia Greenpeace a solicitat, vineri, in mod public, ca niciun…

Citește mai departe

Noul porumb Dow modificat genetic – bomba cu ceas sau visul fermierilor?

Un nou soi de porumb modificat genetic dezvoltat de catre Dow AgroSciences ar putea sa raspunda la rugaciunile fermierilor americani afectati de o epidemie foarte periculoasa de super-buruieni. Dar ar putea declansa un val de produse chimice periculoase, care ar face buruienile mai rezistente si astfel ar dauna altor culturi importante din SUA. Ambele variante…

Citește mai departe
CE adopt? decizia privind restric?ionarea, de la 1 decembrie, a utiliz?rii unui num?r de 3 pesticide nocive pentru albine

Protejarea albinelor la aplicarea tratamentelor fitosanitare

Inceperea tratamentului fitosanitar trebuie anuntata cu cel putin cinci zile inainte. Productorii agricoli care executa sau beneficiaza de tratamente fitosanitare cu pesticide trebuie sa instiinteze in scris sau prin nota telefonica cu cel putin cinci zile inainte de inceperea tratamentului consiliile locale, comunale, orasenesti sau municipale si primarii, pe teritoriul carora se gasesc suprafetele ce…

Citește mai departe
CE adopt? decizia privind restric?ionarea, de la 1 decembrie, a utiliz?rii unui num?r de 3 pesticide nocive pentru albine

Producatorii agricoli care executa tratamente fitosanitare cu pesticide au obligatia de a instiinta Directia Agricola cu 5 zile inainte

Directia Agricola (DA) Bihor informeaza ca producatorii agricoli care executa sau beneficiaza de tratamente fitosanitare cu pesticide au obligatia de a instiinta, in scris sau prin nota telefonica, autoritatile, cu cel putin 5 zile inainte de inceperea tratamentului fitosanitar. Potrivit Comunicatului Directiei, productorii agricoli care executa sau beneficiaza de tratamente fitosanitare cu pesticide au obligatia…

Citește mai departe

Erbicidele in exces dauneaza mediului si oamenilor

La sfarsitul saptamanii trecute, vreme de doua zile, in organizarea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola (SCDA) Livada, a avut loc o reuniune de lucru a specialistilor din agricultura, specializati in erbicide si erbicidare. Tema intalnirii a reprezentat-o “Combaterea buruienilor”. Intalnirea de lucru a fost deschisa de dr. Floare Moisa, directorul SCDA Livada, dupa care,…

Citește mai departe

Soia modificata genetic Durabila? Responsabila?

In contextul dezbaterilor cu privire la necesitatea cultivarii OMG-urilor in Romania, Asociatia Bio – Romania va prezinta un studiu pe soia modificata genetic, elaborat de urmatorii oameni de stiinta: Michael Antoniou este conferentiar in genetica moleculara si face parte din conducerea Grupului de Biologie Nucleara, Kings College London School of Medicine, Londra, Marea Britanie. Mobil…

Citește mai departe
Soia modificata genetic

Reprezentantii MADR si Monsanto s-au intalnit pentru a discuta despre stadiul notificarii privind soia modificata genetic in UE

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale s-a intalnit cu Remi Bastien, Director pentru Europa Centrala si de Est al companiei Monsanto Europe S.A pentru a stabili stadiului notificarii privind cultivarea in Uniunea Europeana a soii modificate genetic toleranta la erbicide pe baza de glifosat (soia Roundup Ready), notificare depusa de compania Monsanto in octombrie…

Citește mai departe

SUA: Generalizarea organismelor modificate genetic poate produce supraconsum de pesticide

Un studiu publicat in noiembrie, de ”The Organic Center”, un centru american de cercetare opus biotehnologiilor, reaprinde dezbaterea privind consumul de pesticide, afirmand ca generalizarea soiei, a porumbului si bumbacului OMG in Statele Unite din 1996 a dus la un supraconsum de pesticide, de 144.000 de tone, relateaza Le Monde. Datele colectate in fiecare an…

Citește mai departe

Bani pentru agricultura ecologica

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va aloca pentru 2009 un sprijin financiar de 20.980.000 de lei pentru agricultura ecologica. Ministerul va da producatorilor un sprijin de 50% din contravaloarea taxei de inspectie si certificare, suma maxima care va putea fi acordata pentru fiecare producator fiind de 900 de lei, de anul viitor. Pentru culturile…

Citește mai departe