Reprezentantii MADR si Monsanto s-au intalnit pentru a discuta despre stadiul notificarii privind soia modificata genetic in UE

Soia modificata genetic
Soia modificata genetic
Soia modificata genetic

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale s-a intalnit cu Remi Bastien, Director pentru Europa Centrala si de Est al companiei Monsanto Europe S.A pentru a stabili stadiului notificarii privind cultivarea in Uniunea Europeana a soii modificate genetic toleranta la erbicide pe baza de glifosat (soia Roundup Ready), notificare depusa de compania Monsanto in octombrie 2005 si aflata in curs de analiza la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Intalnirea s-a desfasurat ieri, 18 noiembrie 2010. Remi Bastien a mentionat ca ar dori sa dezvolte un parteneriat cu un institut de cercetare din Romania pentru licentierea constructiei genetice ce confera toleranta la erbicid care sa fie introdusa in soiuri autohtone de soia adaptate la conditiile pedoclimatice din tara noastra. De asemenea, directorul Monsanto a mai spus ca Romania este una dintre tarile prioritare pentru compania pe care o reprezinta, deoarece aceasta detine aici o investitie de peste 100 milioane euro (Statia de procesare a semintelor de la Sinesti) si doreste sa continue investitiile in Romania prin programe de ameliorare a unor hibrizi conventionali de porumb si rapita.

Ministru Valeriu Tabara a facut o prezentare a potentialului agricol al Romaniei, subliniind ca in tara noastra exista rezerve de teren care permit cultivarea cu plante oleaginoase, printre care rapita si soia, a circa doua milioane de hectare. De asemenea, ministrul agriculturii a mentionat ca in Romania reluarea cultivarii soii modificate genetic este necesara atat din punct de vedere agronomic, cat si din perspectiva asigurarii, din productia interna, a necesarului de proteina vegetala destinata sectorului zootehnic. In legatura cu deciziile privind cultivarea plantelor modificate genetic, ministrul Valeriu Tabara a reiterat opinia ca acestea vor fi luate pe baze stiintifice iar pozitia Romaniei va fi elaborata in colaborare cu celelalte autoritati implicate: Ministerul Mediului si Padurilor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, sub coordonarea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *