Scandalul organismelor modificate genetic (OMG). Daniel Constantin, acuzat ca e omul Monsanto

Organizatia neguvernamentala Agent Green il acuza pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ca “ramane loial corporatiei agrochimice Monsanto (n.r. – lider mondial in domeniul OMG)”, deoarece nu a aderat la o initiativa a omologului sau austriac privind incurajarea cresterii productiei de soia nemodificata genetic. Demnitarul reactioneaza si sustine ca nu putea implica Romania fara o consultare…

Citește mai departe

Ministerul Agriculturii: Romania nu este inca pregatita sa semneze „Danube Soya Declaration”, impotriva organismelor modificate genetic (OMG)

Romania nu este inca pregatita sa semneze ‘Danube Soya Declaration’, alaturi de celelalte state riverane Dunarii, si doreste sa ia in considerare toate opiniile mediului academic romanesc, dar si pe cele ale organizatiilor si asociatiilor de fermieri, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii Potrivit documentului, Romania a salutat initiativa Austriei, prin care se arata…

Citește mai departe

Dispute la varf privind porumbul modificat genetic

Studiile cercetatorului Gilles-Eric Séralini, privind toxicitatea porumbului modificat genetic cu glifosat, sunt contestate de Consiliul Biotehnologiilor (HCB) din Franta, se arata intr-un articol al ziarului Le Monde. Dupa publicarea studiului, rezultatele cercetarii au starnit o serie de reactii negative in randul populatiei franceze, cu privire la modificarea alimentelor. Astfel, autoritatile franceze au dispus analizarea cercetarilor…

Citește mai departe
Zeci de fermieri interesati de programul Donau Soja

Fermierii romani au solicitat Parlamentului European dreptul a cultiva soia modificata genetic

Fermierii romani au solicitat Parlamentului European dreptul a cultiva soia modificata genetic pentru obtinerea proteinei vegetale necesara in hrana animalelor, iar o decizie in acest sens ar putea fi luata pana la finele lunii iunie. ‘Am facut lobby la nivelul Parlamentului European pentru a introduce un raport legat de cultivarea plantelor modificate genetic, nu toate…

Citește mai departe
Soia modificata genetic

Reprezentantii MADR si Monsanto s-au intalnit pentru a discuta despre stadiul notificarii privind soia modificata genetic in UE

Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale s-a intalnit cu Remi Bastien, Director pentru Europa Centrala si de Est al companiei Monsanto Europe S.A pentru a stabili stadiului notificarii privind cultivarea in Uniunea Europeana a soii modificate genetic toleranta la erbicide pe baza de glifosat (soia Roundup Ready), notificare depusa de compania Monsanto in octombrie…

Citește mai departe

Furan, noul cancer din hrana

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) le-a cerut statelor membre sa grabeasca monitorizarea alimentelor care contin furan. Aceasta este o substanta aromatica, ce se formeaza in timpul tratamentului termic al alimentelor si care s-a dovedit a fi cancerigena la testele realizate pe animale. Cercetatorii nu au descoperit inca procedeul prin care se formeaza furanul. Primii…

Citește mai departe

Ministerul Agriculturii: Porumbul nu are „rude compatibile sexual cu alte culturi agricole”

Porumbul nu are „rude compatibile sexual cu alte culturi agricole sau flora spontana din Europa”, astfel ca nu are impact asupra alterarii biodiversitatii, se arata intr-un document al Ministerului Agriculturii, care neaga unele informatii privind toxicitatea porumbului modificat genetic. „Referitor la informatiile aparute in mass-media, privind toxicitatea porumbului modificat genetic MON 810, autorizat pentru import,…

Citește mai departe

Afumat, dar cu aroma

Din cele mai vechi timpuri, afumarea, ca metoda de conservare a carnii, pestelui sau branzeurilor, se facea prin arderea lemnului. Cu timpul, nevoile de consum au crescut, padurile au fost transformate in mobilier si scobitori, astfel ca procesatorii din industria alimentara au fost nevoiti sa utilizeze aroma de fum. In plus, procesul putea fi mai…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic, interzis la nemti

Germania este, dupa Franta, Grecia, Austria si Ungaria, a cincea tara europeana care refuza cultivarea porumbului MON810. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor sustine ca porumbul interzis de cele cinci state nu prezinta niciun pericol pentru sanatate sau pentru mediu. Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a anuntat zilele trecute ca varietatea de porumb modificat genetic…

Citește mai departe

Porumbul modificat genetic, bun pentru Franta

Nu s-au gasit dovezi ca varietatea Mon810 este daunatoare sanatatii sau mediului. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor considera „nejustificata” decizia Frantei de a interzice culturile modificate genetic. Decizia Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) arata ca „nu exista nicio dovada ca porumbul modificat genetic Mon810 prezinta vreun risc pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor ori…

Citește mai departe