Fermierii romani au solicitat Parlamentului European dreptul a cultiva soia modificata genetic

0
495
Zeci de fermieri interesati de programul Donau Soja
Zeci de fermieri interesati de programul Donau Soja
Fermierii romani au solicitat Parlamentului European dreptul a cultiva soia modificata genetic

Fermierii romani au solicitat Parlamentului European dreptul a cultiva soia modificata genetic pentru obtinerea proteinei vegetale necesara in hrana animalelor, iar o decizie in acest sens ar putea fi luata pana la finele lunii iunie.

‘Am facut lobby la nivelul Parlamentului European pentru a introduce un raport legat de cultivarea plantelor modificate genetic, nu toate plantele, ci doar pentru soia, deoarece avem nevoie de proteina vegetala in hrana animalelor. Anul trecut, Comisia Europeana a luat o decizie prin care da dreptul fiecarui stat sa poata cultiva sau nu, iar noi vrem sa-i convingem prin organizatiile profesionale ca avem dreptul sa cultivam’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Daniel Botanoiu.

Acesta considera ca, in ceea ce priveste cultivarea soiei modificata genetic, trebuie separat consumul de productie.’Nu contestam ca e buna sau nu pentru consumul uman, acest lucru o spun cei de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), medicii si oamenii de stiinta. Demersurile noastre in Comisia de agricultura din Parlamentul European sunt doar pentru a cultiva, nu si pentru consumul uman. Aceasta decizie face parte, insa, dintr-un raport pe mediu care va fi expus in plen pentru a fi votat sau respins, cel mai probabil pana la sfarsitul lunii iunie. Consider ca atat timp cat permiti consumul trebuie sa permiti si cultivarea’, a explicat Daniel Botanoiu.

Desi Uniunea Europeana a interzis cultivarea soiei modificate genetic in tarile membre, aceasta importa cantitati semnificative pentru hrana animalelor din SUA si America Latina.

‘Romania are importuri mici de ulei de soia, dar importa mari cantitati de srot si fainuri proteice, in jur 800.000 – un milion de tone, cantitati folosite in hrana animalelor. Consider ca nu este corect sa imi ceri sa import de la bogati, atat timp cat eu sunt sarac, dar pot produce in tara, mai ieftin, acest necesar’, a adaugat seful FNPAR.

Potrivit sursei citate, solicitarea fermierilor romani a vizat cultivarea soiei modificate genetic si orientarea acesteia catre productia de biodiesel.

‘Am mai cerut sa ne permita cultivarea soiei modificate genetic si toata cantitatea sa fie dusa pentru productia la biodiesel, iar daca nici aceasta varianta nu este acceptata, sa existe un fond de stabilitate, de compensare a veniturilor pentru micii fermieri’, a spus Botanoiu.

Cultivarea soiei modificate genetic aduce micilor producatori un beneficiu semnificativ care, in opinia reprezentantului agricultorilor, reprezinta garantia unui venit suplimentar.

‘Beneficiul pentru micul producator este mai mare in cazul cultivarii soiei modificate genetic pentru ca este o cultura facila, profitabila, aduce garantia unui venit, in conditiile in care randamentul este dublu fata de soia conventionala’, a subliniat directorul executiv al FNPAR.

Romania ar putea cultiva in jur de un milion de hectare cu soia, deoarece, in structura culturilor, oleaginoasele reprezinta 40% fata de cereale.

Organizatia europeana a producatorilor agricoli COPA-COGECA a creat un grup de lucru privind biotehnologiile, sustinand demersurile fermierilor romani.

Studiile de specialitate arata ca utilizarea soiei modificata genetic are si o influenta colaterala in agricultura, pentru ca reduce doza de ingrasaminte atat la grau, cat si la celelalte culturi.

Datele statistice arata ca Uniunea Europeana importa, in prezent, 90% din cantitatea totala de soia chiar din zone unde aceasta este modificata genetic.

Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, un sustinator al biotehnologiilor, UE importa anual 40 de milioane de tone de soia modificata genetic pe care o consuma, Romania fiind obligata, de asemenea, sa importe soia pentru mentinerea fermelor.

‘Romania este obligata sa importe soia pe bani grei pentru ca nu are dreptul sa o mai cultive de la 1 ianuarie 2007. Romania pierde anual un miliarde de euro pentru ca nu cultiva soia modificata genetic, dar importa din Brazilia ca sa-si intretina fermele de animale. Politica Romaniei nu contravine legilor comunitatii europene. Din Europa suntem singura tara care are conditii foarte bune pentru aceasta cultura’, a declarat, in urma cu cateva luni, ministrul Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.