Vitaminele sintetice, mai mult rau decat bine

Vitaminele sintetice, mai mult rau decat bine

Consumul de vitamine sub forma de suplimente alimentare poate face mai mult rau decat bine, potrivit unui studiu realizat de organizatia Which? din Marea Britanie.

Etichetele inselatoare sau care nu ofera informatii suficiente sunt cea mai mare problema descoperita, pri-vitoare la suplimentele alimentare. Consumatorii nu numai ca isi cheltuie banii inutil, dar pot ajunge si la spital. Reprezentantii Which? au verificat majoritatea vitaminelor expuse pe rafturile supermarketurilor, farmaciilor sau magazinelor de profil si au descoperit o serie de nereguli legate de etichetare. Cele mai multe probleme au fost depistate la suplimentele alimentare care promiteau imbunatatirea sanatatii oaselor si a articulatiilor. Chiar si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a respins cererea pro-du-ca-torilor de a include pe etichete mentiuni legate de efectele benefice ale glucisaminei si ale acizilor grasi Omega-3. Cu toate acestea, ele continua sa apara pe majoritatea suplimentelor alimentare, desi nici unul dintre studiile realizate nu au reusit sa aduca dovezi relevante cu privire la sanatatea sistemului osos.

O alta problema descoperita este cea legata de produsele care au ca substante active vitamina B6 si beta-carotenul. Majoritatea etichetelor nu contineau nici o referire la faptul ca un consum ridicat poate avea efecte extrem de neplacute, culminand cu spitalizarea consumatorului.

Reprezentantii Which? au in-toc-mit un raport pe care l-au inmanat Comisiei Europene, pentru a lua masurile necesare remedierii acestei situatii. Ei doresc publicarea unei liste cu toate recomandarile de sa-na-tate care pot fi inscrise pe etichetele suplimentelor alimentare, astfel incat consumatorii sa nu mai plateasca sume imense de bani pentru niste produse ale caror beneficii nu au o baza stiintifica. De asemenea, recomanda ca inainte de a administra orice fel de vitamine sa cerem sfatul medicului curant. Acesta ne poate spune care este doza zilnica admisa si pe ce perioada putem urma tratamentul, astfel incat sa nu avem probleme de sanatate.

Mai mult, suplimentele alimentare nu substituie o dieta sanatoasa, iar vitaminele pe care le ingeram din alimente au cea mai mare biodisponibi-litate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *