Cartier inghitit de pamant la Ocna Mures

  0
  329
  Alexandru Pereş: Orașul Ocna Mureș este un adevărat “poligon de încercare” pentru om și natură
  Cartier inghitit de pamant la Ocna Mures

  Un supermarket din Ocna Mures s-a prabusit ieri dupa-amiaza intr-un crater format in urma surparii unei galerii a fostei mine de sare din localitate. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Alba, Alina Balas, a declarat ca strada din apropierea craterului s-a surpat pe o lungime de aproximativ 200 de metri, 15 persoane din patru imobile din zona fiind evacuate. Purtatorul de cuvant al ISU Alba a mentionat ca circulatia in zona este imposibila. Drumul respectiv este unul dintre cele mai importante din Ocna Mures, facand legatura cu una dintre iesirile din oras.

  Craterul s-a format ieri dimineata pe un teren aflat in spatele unui supermarket, iar „fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenita de la o sonda apartinand societatii Salina din Ocna Mures care a ajuns la suprafata, producand prabusirea unei foste galerii”. Seful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica, afirma aseara ca surparea de teren „s-a stabilizat, insa nu se poate spune ca s-a oprit”, urmand ca in timpul noptii zona sa fie monitorizata, iar fortele de ordine sa fie in alerta in cazul in care craterul va avansa.

  Primarul orasului Ocna Mures, Augustin Dragut, a precizat ca fisuri au aparut si in cladirea in care isi are sediul Administratia Financiara, astfel ca angajatii au fost mutati temporar in doua sali ale Casei de Cultura. Ulterior, autoritatile au evacuat bunurile din sediul Administratiei Financiare, din doua locuinte si dintr-o florarie, constructii aflate in apropierea zonei in care s-a surpat galeria.

  La randul sau, prefectul de Alba, Stefan Bardan, a declarat ca locuitorii din blocurile aflate in apropierea zonei in care s-a format craterul au fost avertizati sa fie pregatiti ca, in cazul in care surparea va avansa, sa poata fi evacuati. Autoritatile au luat toate masurile necesare pentru a putea interveni in cazul unei evolutii rapide a surparii de teren. La Cluj-Napoca si la Targu Mures au fost pregatite spitale de campanie si forte care sa intervina in caz de necesitate, iar in Ocna Mures a fost pregatita o sala de sport in care ar putea fi cazati de urgenta locuitorii din blocurile aflate in apropierea craterului, in cazul in care se impune evacuarea lor.

  Aseara, aproximativ 1.500 de consumatori nu aveau gaz, deoarece alimentarea a fost intrerupta din cauza unei avarii produse la retea. Realimentarea cu gaz nu s-a reluat in timpul noptii, insa familiile respective au avut curent electric si apa potabila.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.