Ministerul Agriculturii: Romania nu este inca pregatita sa semneze „Danube Soya Declaration”, impotriva organismelor modificate genetic (OMG)

0
465
Agricultorii riscă sancţiuni dacă însămânţează soia modificată genetic
Ministerul Agriculturii: Romania nu este inca pregatita sa semneze „Danube Soya Declaration”

Romania nu este inca pregatita sa semneze ‘Danube Soya Declaration’, alaturi de celelalte state riverane Dunarii, si doreste sa ia in considerare toate opiniile mediului academic romanesc, dar si pe cele ale organizatiilor si asociatiilor de fermieri, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii

Potrivit documentului, Romania a salutat initiativa Austriei, prin care se arata necesitatea identificarii unor surse de proteina vegetala pentru asigurarea necesarului de consum intern al sectorului zootehnic din UE, in conditiile unor importuri masive din ultimii ani, in special de soia si porumb din SUA, Brazilia, Argentina.

‘Reamintim ca tara noastra a adus in discutie aceasta problema in cadrul a numeroase reuniuni la nivelul CE si Consiliului. Apreciem ca pozitiva semnarea de catre o serie de state riverane Dunarii a Initiativei ‘Danube Soy Declaration’, prin care se propune asigurarea unor productii importante de soia pentru hrana animalelor, libera de organisme modificate genetic (OMG)’, subliniaza Ministerul Agriculturii.

Comunicatul precizeaza ca ‘Romania, consecventa principiilor sustinute pana in prezent, de a lua in considerare opiniile stiintifice exprimate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor si mediul academic national, nu fost pregatita sa semneze aceasta Declaratie cu ocazia Targului Saptamana Verde – 2013’.

In raspunsul adresat ministrului Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a fost de acord cu necesitatea identificarii unor solutii pentru cresterea competitivitatii sectorului animal din UE, precizand ca ‘trebuie luate in considerare toate opiniile mediului academic romanesc, care inca nu sunt finalizate’.

Totodata, pentru a lua o decizie, ‘este importanta si opinia organizatiilor si asociatiilor de fermieri care trebuie consultate’.

Sambata, in cadrul targului Saptamana Verde – Berlin, 2013, a fost semnat documentul ‘Danube Soy Declaration’ de catre o parte din statele riverane Dunarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.