Scandalul organismelor modificate genetic (OMG). Daniel Constantin, acuzat ca e omul Monsanto

0
538
Scandalul organismelor modificate genetic (OMG). Daniel Constantin, acuzat că e omul Monsanto
Scandalul organismelor modificate genetic (OMG). Daniel Constantin, acuzat ca e omul Monsanto

Organizatia neguvernamentala Agent Green il acuza pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ca “ramane loial corporatiei agrochimice Monsanto (n.r. – lider mondial in domeniul OMG)”, deoarece nu a aderat la o initiativa a omologului sau austriac privind incurajarea cresterii productiei de soia nemodificata genetic. Demnitarul reactioneaza si sustine ca nu putea implica Romania fara o consultare prealabila cu fermierii.

Scandalul romanesc privind organismele modificate genetic (OMG) a ajuns si la Berlin. O organizatie neguvernamentala il acuza pe ministrul Agriculturii ca nu a aderat la o initiativa a omologului austriac privind incurajarea cresterii productiei de soia nemodificata genetic. Demnitarul reactioneaza si sustine ca nu poate implica Romania fara o consultare prealabila cu fermierii. Cert este ca subiectul OMG nu a fost transat, inca, la nivelul Uniunii Europene, in lipsa unor date si analize oficiale care sa determine impactul OMG asupra sanatatii oamenilor si a mediului.

Organizatia neguvernamentala Agent Green il acuza pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ca nu a semnat declaratia comuna de aderare la programul agricol Danube Soya. Initiativa apartine Austriei si a fost prezentata ministrilor la expozitia “Saptamana Verde2 de la Berlin. “Toti cei 14 ministrii ai Agriculturii din tarile riverane Dunarii si afluentii sai semneaza declaratia comuna. Exceptie face doar Daniel Constantin, ministrul roman al Agriculturii, care ramane loial corporatiei agrochimice Monsanto (n.r. – lider mondial in domeniul OMG) si ale sale organisme modificate genetic (OMG)”, se arata in comunicatul Agentul Green. Potrivit organizatiei, Danube Soya reprezinta alternativa europeana la importurile din America, dominate de soia modificata genetic. ”Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigentele libere de OMG ale consumatorilor”, a adaugat Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

Agent Green cere prim-ministrului Victor Ponta sa intervina de urgenta pentru ca Romania sa semneze declaratia de aderare la Programul Danube Soya inainte de inceperea sezonului de insamantare 2013.

Decizii numai cu consultare

Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii a apreciat initiativa Austriei, prin care se arata necesitatea identificarii unor surse de proteina vegetala pentru asigurarea necesarului de consum intern al sectorului zootehnic din UE, in conditiile unor importuri masive din ultimii ani, in special de soia si porumb din SUA, Brazilia, Argentina”, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului. “Romania, consecventa principiilor sustinute pana in prezent, de a lua in considerare opiniile stiintifice exprimate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor si mediul academic national, nu a fost pregatita sa semneze aceasta Declaratie cu ocazia Targului Saptamana Verde – 2013”, precizeaza comunicatul.

”Eu am precizat ca Romania nu era pregatita pentru semnarea unui astfel de document, pentru ca, inainte, trebuie sa ma consult si cu agricultorii”, a declarat, pentru PUTEREA, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. El a tinut sa precizeze ca 7-8 ministri ai Agriculturii din Europa prezenti la Berlin au semnat documentul, care ramane deschis pentru a adera la initiativa. „La Berlinnu au fost discutii pe aceasta tema; in centrul atentiei a stat combaterea foametei”, a completat ministrul Daniel Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.