Aspartam – Aviz pozitiv pentru E951

Aspartamul, E951, este unul dintre cei mai controversati aditivi alimentari. De ani intregi se fac sute de studii care nici pana acum nu au reusit sa arate clar daca este sau nu nociv pentru consum. Nu o data s-a pus problema inter-zicerii folosirii lui, numai ca aceia care au cerut acest lucru nu i-au convins pe cei care sunt de acord cu utilizarea aspartamului.aspartan

O echipa de experti din toate statele membre UE a participat la o cercetare legata de efectele nocive ale aditivului alimentar E951. Concluzia acestora a fost ca Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) nu are nici un motiv pentru care sa schimbe indicatiile de folosire a aspartamului, acesta fiind sigur pentru consum.

DOUA DECENII DE CONTROVERSE
E951 este utilizat in Europa din 1980, fiind folosit in produse cu continut caloric scazut, gume de mestecat si bauturi carbogazoase. Cu toate ca au fost nenumarate studii care au aratat ca are efecte adverse puternice, EFSA le-a analizat si si-a reafirmat de fiecare data avizul pozitiv de siguranta. Doza zilnica admisa este de 40 mg/kg corp, iar in 2002 membrii Comitetului Stiintific pentru Hrana au spus ca nu exista nici un motiv pentru care aceasta sa fie crescuta. Decizia lor a fost luata tocmai pentru ca exista semne de intrebare cu privire la siguranta consumului de aspartam.

Cercetatorii care sunt impotriva utilizarii aspartamului si cer interzicerea lui mentioneaza in rapoartele studiilor realizate ca E951 produce dureri de cap, pierderea vederii si a memoriei, grave probleme gastrointestinale. De cealalta parte, avocatii aspartamului spun ca au luat in considerare toate datele posibile, de la efectele asupra creierului la cele asupra apetitului, asupra metabolismului. Concluzia lor este ca E951 este sigur, dar ca totusi este necesar sa se faca teste suplimentare pentru a clarifica anumite aspecte legate de activitatea cerebrala.

Cercetarile Comitetului Stiintific al EFSA au aratat ca exista dovezi ca aspartamul afecteaza activitatea enzimelor la nivelul creierului, dar ca trebuie sa se faca mai multe studii pentru a vedea care este mecanismul de functionare. Pana atunci, E951 este folosit pe scara larga.

Consiliul EFSA se va intalni la 23 aprilie la Frankfurt pentru a discuta despre studiile rea-lizate pana acum, iar concluziile vor fi prezentate la Forumul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor in luna mai.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *