La aplicarea tratamentelor fitosanitare se impun masuri de protejare a albinelor

La aplicarea tratamentelor fitosanitare se impun masuri de protejare a albinelor
La aplicarea tratamentelor fitosanitare se impun masuri de protejare a albinelor

Pentru a preintampina intoxicatiile cu pesticide a albinelor, reprezentantii Directiei pentru Agricultura Bihor tin sa comunice celor implicati in aceasta actiune ce obligatii le revin.

Astfel, producatorii agricoli care executa sau beneficiaza de tratamente fitosanitare cu pesticide trebuie sa instiinteze, in scris, cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului consiliile locale, pe teritoriul carora se gasesc suprafetele ce urmeaza a fi tratate, precum si cele ale caror limite teritoriale se afla la mai putin de cinci kilometri de aceste suprafete continand urmatoarele date: locul tratamentului, data inceperii si durata tratamentului, denumirea produsului folosit si remanenta acestuia si metoda de aplicare si mijlocul cu care se executa.

De asemenea, trebuie sa efectueze tratamente cu insecticide numai pe timp linistit, fara vant si numai asupra culturilor agricole entomofile sau pomilor fructiferi care nu se afla in stadiul de inflorire sau pentru situatii exceptionale se vor utiliza numai produsele de protectia plantelor care manifesta selectivitate fata de insectele polenizatoare (albine si bondari).

Instiintati

O mare atentie trebuie sa acorde si fermierii care seamana seminte pentru culturile de primavara tratate cu produse de protectie a plantelor din grupa neonicotinoidelor.

In acest sens fermierii au si obligatia de a semnaliza cu placute de avertizare parcelele respective.
Consiliile locale vor lua masuri pentru anuntarea in scris sau telefonic, cu cel putin 24 ore inainte, a tuturor apiculturilor care au vatra de stupina stationara/ permanenta sau temporara/pastorala situate in raza teritoriala a localitatii, precum si circumscriptia sanitar-veterinara, despre locul, data inceperii si mijloacele cu care se executa tratamentele cu insecticide.

Obligatii au si apicultorii. Acestia trebuie sa comunice autoritatilor administratiei publice locale in a caror raza teritoriala se afla stupina, locul de amplasare al acesteia, perioada utilizarii vetrei de stupina, numarul familiilor de albine, sediul sau adresa detinatorului de stupi asigurand evidenta acestora, dar si protectia familliilor de albine impotriva tratamentelor fitosanitare. Trebuie de asemenea sa inchida sau sa indeparteze la o distanta de peste cinci kilometri de suprafetele supuse tratamentului, familiile de albine atunci cand au fost instiintati. Intervalul de timp in care este necesar ca familiile de albine sa fie inchise sau indepartate poate fi de 48 de ore la erbicide si insecticide, 24 ore la fungicide si acaricide. In cazul producerii intoxicatiilor la familiile de albine trebuie sa sesiseze imediat in scris circumscriptia sanitar-veterinara. „Avand in vedere importanta deosebita pe care o are baza melifera nationala pentru apicultura si productiile realizate, organizarea activitatii de stuparit pastoral trebuie sa reprezinte o prioritate atat pentru consiliile locale cat si pentru administratorii terenurilor agricole sau silvice”, a conchis Nicolae Hodisan, directorul Directiei pentru Agricultura Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *