Uniunea Europeana analizeaza oportunitatea aprobarii a 19 culturi modificate genetic rezistente la erbicide • Patiti, fermierii americani avertizeaza asupra pericolului dezvoltarii buruienilor rezistente, fapt ce duce la crearea de erbicide mai puternice, deci mai toxice, la pulverizari mai dese, la degradarea solului si, evident, la un pericol de toxicitate mai mare • Afectiunile dermatologice, cancerul sau Parkinsonul ar putea fi principalele boli cu care s-ar alege populatia afectata
In prezent, 26 de culturi modificate genetic sunt luate in considerare pentru a fi aprobate, la inceputul anului viitor, in Uniunea Europeana. 19 dintre acestea sunt modificate genetic astfel incat sa fie rezistente la erbicide – HTGE. In cazul in care Comisia Europeana ar urma exemplul Statelor Unite ale Americii (SUA) si ar autoriza cultivarea HTGE, agricultura europeana ar fi distrusa, sanatatea populatiei va fi afectata, iar tot ce tine de biodiversitatea zonelor din apropierea culturilor nu va mai exista.
Anuntul a fost facut de Greenpeace, dupa realizarea primei prognoze efectuate vreodata care arata ce impact ar avea asupra Europei cresterea utilizarii de erbicide, corelata cu culturile HTGE. Astfel, Greenpeace l-a delegat pe dr. Charles Benbrook, renumit economist agricol, sa elaboreze raportul „Culturi rezistente la glifosat in UE”, raport care foloseste expertiza fermierilor americani prinsi in „cercul vicios al dependentei de culturi rezistente la erbicide”. Documentul in cauza concluzioneaza ca, in unele cazuri, se vor inregistra cresteri de pana la de 15 ori ale utilizarii glifosatului (erbicid folosit in prezent pentru HTGE), pe o perioada de 14 ani (2012-2025), pentru porumb, soia si sfecla de zahar HTGE cultivate in UE. Glifosatul este un erbicid de spectru larg, care a fost comercializat pentru prima oara de catre compania Monsanto, sub denumirea Roundup, in anii ‘70. In prezent, glifosatul este produs sub diferite denumiri si marci, de mai multe companii. La 20 de ani dupa ce acest erbicid a fost scos de pe piata, Monsanto a dezvoltat plantele modificate genetic (plantele Roundup Ready) care sunt rezistente la glifosat si permit o aplicare mai larga a erbicidului.
Batranisul rezistent
Spre exemplu, dependenta de culturi rezistente la erbicide din SUA a declansat aparitia si raspandirea rapida a aproape 24 de tipuri de buruieni rezistente la glifosat (batranisul – este prima buruiana documentata, care a devenit rezistenta in SUA). Si totusi aceste buruieni trebuie combatute, pentru a nu compromite total culturile, iar fermierii au de ales intre utilizarea unei cantitati tot mai mari de glifosat sau alegerea unor variante mai puternice de erbicide. Sau pulverizari mai dese, cu afectarea recoltelor si a sanatatii consumatorilor si populatiei din zonele invecinate. Mai pe intelesul tuturor, fermierii reactioneaza la raspandirea buruienilor rezistente la glifosat, prin cresterea ratelor de aplicare a acestuia, utilizand aditional ingrediente active ale erbicidelor, administrandu-le adanc in sol pentru a ingropa semintele buruienilor. Pentru ca nu pot fi distruse, unele companii din domeniu, precum binecunoscuta Monsanto sau Dow, au venit imediat cu solutia combaterii buruienilor rezistente si au creat erbicide mai puternice, evident, mai toxice, precum 2,4-D sau Dicamba. Apare astfel un cerc vicios al erbicidelor, care devin tot mai toxice si care trebuie aplicate tot mai des si mai mult.
Aceasta stare de fapt este reflectata in documentarul „Growing Doubt”, realizat de Greenpeace si filmat in Argentina si in Statele Unite, unde comunitatile de fermieri vorbesc despre cum monoculturile rezistente la erbicide au afectat economia, mediul si societatea. Spre exemplu, in Argentina, femeile dintr-o comunitate invecinata unor campuri cultivate cu soia HTGE au ales voluntar sa fie sterilizate pentru a nu da nastere unor copii bolnavi.
Europa se poate, inca, salva
„Pana acum, pozitia UE a fost foarte ferma. Inca are o sansa de a-si pastra independenta, sa-si mentina integritatea”, este de parere Wes Shoemyer, un fermier american victima a HTGE. „Europa trebuie sa apere interesele fermierilor, acum cat are ocazia; trebuie sa ia in considerare consecintele care vor urma. Fara indoiala, odata ce UE va permite dominatia corporatiilor, companiile precum Monsanto vor stabili practic preturile la cel mai inalt nivel suportat de piata”, spune Shoemyer.
Prognoza dr. Benbrook ilustreaza un viitor sumbru pentru Europa, iar daca fermierii adopta tehnologia HTGE in acelasi ritm ca cei din SUA, folosirea glifosatului la culturile de porumb – cea mai importanta si raspandita cultura din Europa – va creste, spre exemplu, cu peste 1.000% pana in 2025, considerand nivelul actual de folosire, iar cantitatea totala de erbicide folosite se va dubla.
Scenarii studiate
Studiul prezinta trei scenarii pentru schimbarile ce vor surveni in agricultura, legat de folosirea glifosatului in perioada 2012-2025, in UE. Astfel, in scenariul 1, se presupune ca in UE nu se aproba niciun fel de culturi modificate genetic rezistente la erbicide, in scenariul 2, se presupune ca fermierii europeni adopta tehnologia HTGE la fel de repede ca fermierii din SUA, in absenta unor restrictii impuse, iar in scenariul 3, se presupune ca se aproba culturile HTGE, dar cu limitari de reglementare executorii, in speranta ca se va preveni aparitia buruienilor rezistente la glifosat.
Astfel, pentru porumb, primul scenariu arata ca se va dubla cantitatea de glifosat folosita. In scenariul 2, folosirea glifosatului va creste cu peste 1.000%, in timp ce folosirea celorlalte erbicide va scadea pana la 25%. In ansamblu, cantitatea de erbicide folosite se dubleaza pana in 2025, pana la 33 de kilotone. In al treilea scenariu, folosirea glifosatului va creste pana la aproape 500% peste nivelul actual de utilizare.
Pentru sfecla de zahar, cultura intensiva din punct de vedere al utilizarii erbicidelor, aplicandu-se jumatate din cantitatea necesara pentru cultura de porumb, scenariul 1 arata ca utilizarea de glifosat va creste cu 50%, in scenariul 2, utilizarea glifosatului va creste cu 380% si in 3, va exista o crestere de peste 220%.
Nu in ultimul rand, la soia, scenariul 1 arata o crestere a utilizarii glifosatului cu 56%, dar o scadere cu 21% a folosirii altor erbicide. Scenariul 2 apreciaza ca o cultivare nerestrictionata va duce la cresterea utilizarii glifosatului cu aproape 1.500% (de 15 ori), impreuna cu o scadere cu 56% a folosirii altor erbicide. Si chiar si in cazul dorit (scenariul 3), cresterea relativa a folosirii glifosatului va atinge 660%.
Efecte daunatoare
Un studiu extensiv din Marea Britanie care analizeaza impactul tehnologiei HTGE asupra biodiversitatii arata ca exista motive de ingrijorare cel putin pentru unele culturi HTGE, in special asupra efectelor pe termen mediu si lung asupra surselor de hrana pentru fauna salbatica de pe terenurile agricole, fiind vorba inclusiv despre pasari. Insa studiile nu au analizat culturile decat in primii ani si nu au putut lua in calcul si efectele rezistentei buruienilor si a cresterii pulverizarilor asociate. Nu doar ca vor exista efecte daunatoare asupra biodiversitatii daca culturile HTGE sunt plantate pe scara larga, dar fermierii vor trebui sa cheltuie mai multi bani, atat pe semintele modificate genetic, cat si pe erbicidele pe care trebuie sa le aplice.
Carmen Istrate