Bani pentru agricultura ecologica

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va aloca pentru 2009 un sprijin financiar de 20.980.000 de lei pentru agricultura ecologica.
agricultura ecologica
Ministerul va da producatorilor un sprijin de 50% din contravaloarea taxei de inspectie si certificare, suma maxima care va putea fi acordata pentru fiecare producator fiind de 900 de lei, de anul viitor. Pentru culturile aflate in perioada de conversie (de trecere de la agricultura conventionala la cea ecologica) se va aloca un sprijin de 425 de lei pe hectar pentru teren arabil, pasuni si fanete permanente si de 700 de lei pe hectar pentru culturile de vita-de-vie si livezi, pentru maximum 20 de hectare pentru fiecare producator. Tot de anul viitor, apicultorii vor primi un sprijin de 75 de lei pentru fiecare familie de albine, certificata in sistemul de agricultura ecologica. Ministerul precizeaza ca acest sprijin se acorda pentru maximum 50 de familii de albine pentru fiecare producator. Valoarea exportului de produse ecologice va atinge anul acesta 100 de milioane de euro. Anul trecut, valoarea exportului s-a ridicat la 80 de milioane de euro.

Cantitatea de produse estimata pentru export in acest an va creste, ajungand la 129.770 de tone, fata de 99.356 de tone in 2007. Estimarile MADR pentru anul 2008 arata ca dintre produsele exportate 74.000 de tone reprezinta cerealele, 30.000 de tone sunt oleaginoasele, iar fructele si ciupercile se ridica la 22.500 de tone. Totodata, cantitatea de produse procesate din lapte exportata se ridica la 1.200 de tone, cea de miere – la 1.100 de tone, iar cea de ulei de floarea-soarelui, la 750 de tone.

Produsele ecologice, din ce in ce mai cautate

Dintre produsele vandute pe pietele externe anul trecut, cea mai mare cautare au avut-o cerealele, cu o pondere de 54%. Oleaginoasele au detinut 22% din exporturi, fructele si ciupercile – 20%, produsele procesate din lapte – 1%, mierea – 0,94% si alte produse ecologice – 2,06%. Romania vinde aceste produse in tari precum Olanda, Germania si Italia, iar unul dintre obiectivele MADR este patrunderea produselor ecologice romanesti pe piata din SUA. In prezent, la Ministerul Agriculturii sunt inregistrati 3.532 de producatori de produse ecologice, 75 de procesatori, 76 de comercianti, 30 de importatori si 47 de exportatori. Termenul-limita de inregistrare a producatorilor a fost 1 iunie, in timp ce restul operatorilor isi pot inregistra activitatile tot anul. Agricultura ecologica de la noi este aceeasi cu cea „organica” sau „biologica” din alte state membre ale Uniunii Europene. Acest tip de activitate agricola se vrea un procedeu modern de a cultiva plante si de a creste animale. Se deosebeste de agricultura conventionala prin faptul ca are in vedere stabilirea unui sistem durabil de gestionare a agriculturii, respectand sistemele si ciclurile naturii, mentinand si ameliorand sanatatea solului, a apei, a plantelor, a animalelor si echilibrul dintre acestea. In plus, se obtine un inalt nivel de biodiversificare prin utilizarea energiei si resurselor naturale si prin respectarea standardelor de bunastare a animalelor.

Fara pesticide si fara ingrasaminte

Produsele ecologice se deosebesc de cele industriale prin faptul ca pentru obtinerea lor nu se folosesc ingrasaminte chimice, ci doar naturale. De asemenea, nu permit utilizarea de pesticide sau erbicide ce pot afecta proprietatile lor. Gama produselor ecologice se distinge de celelalte prin prezenta pe eticheta a siglei „ae”. Aceasta are rolul de a garanta consumatorilor ca marfa provine din agricultura de tip biologic.

Este adevarat ca pretul acestor produse este mai ridicat si acest lucru scade interesul pentru ecologizarea produselor. Agricultura ecologica nu inseamna costuri mai mari decat orice alt tip de agricultura. Insa, productia este mult mai mica decat acolo unde culturile sunt tratate si ajutate artificial sa realizeze cantitati foarte mari. Costurile vor creste pe unitatea de produs obtinuta, pretul fiind mai mare.

Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade de conversie. Fermierii au la dispozitie acest timp de tranzitie pentru adaptarea managementului unitatii la regulile ecologice. Durata depinde de tipul productiei realizate de agricultori. Pentru culturile de camp anuale sau pajisti si culturi furajere perioada este de doi ani, iar pentru cele perene si plantatii, de trei ani. In cazul animalelor, variaza intre sase saptamani si 12 luni, un an fiind necesar si pentru adaptarea conditiilor de crestere a albinelor.

Operatorii care produc, proceseaza, depoziteaza, comercializeaza sau importa produse agroalimentare ecologice trebuie sa isi supuna activitatea unitatii unui sistem de inspectie si certificare. Aceasta procedura se face de organismele de inspectie si certificare sau de persoane juridice din sectorul privat, aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *