16% dintre specii au pierdut deja mai mult de jumătate din arealul natural

Cercetările arată că modificarea climei și schimbările de utilizare a terenului au făcut ca mamiferele, păsările și amfibienii să piardă în medie 18% din habitatul lor din întreaga lume începând cu 1700. Un studiu al Universității Cambridge, citat de The Ecologist, pierderile s-ar putea ridica la 23 de procente în următorii 80 de ani, în…

Citește mai departe
Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate. Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa…

Citește mai departe

Agricultura ecologica inregistreaza o crestere de popularitate in randul fermierilor

2014 a fost un an bun pentru agricultura ecologica. Acest tip bogat de agricultura care protejeaza si sustine diversitatea vietii pe Pamant se bucura de tot de mai multa popularitate pe masura ce fermierii se straduiesc sa se adapteze la schimbarile climatice si la modelul intensiv si invechit de agricultura, bazat pe chimicale – incluzand…

Citește mai departe

Agricultura ecologica – solutia pentru stoparea foametei globale

Daca in agricultura ecologica s-ar investi la fel de mult precum se investeste in cea conventionala, ar putea sa se obtina rezultate asemanatoare cu cele din agricultura conventionala. Diferenta de randament in cazul cerealelor organice, cum este de exemplu faina, este mai mare acolo unde s-au concentrat investitiile in agricultura conventionala. Imaginati-va potentionalul pentru culturile…

Citește mai departe

Despre agricultura ecologica

Se discuta putin, accidental si deloc convingator, prin partile locului, despre promovarea „agriculturii ecologice”, sintagma protejata si atribuita Romaniei de UE, pentru definirea acestui sistem de agricultura similar cu conceptele de „agricultura organica” sau „agricultura biologica”, utilizate in alte state membre. Rostul agriculturii ecologice este acela de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului…

Citește mai departe
Doar 2.200 de hectare de culturi ecologice în Olt! Legumele ecologice, pe cale de dispari?ie în jude?

Doar 2.200 de hectare de culturi ecologice in Olt! Legumele ecologice, pe cale de disparitie in judet

Desi in alte zone din tara exista o preocupare a fermierilor pentru agricultura ecologica, in judetul Olt suprafata cultivata cu plante ecologice este mult mai mica, in acest an ajungand la putin peste 2.200 de hectare, din care 1.100 hectare sunt certificate ecologic, restul terenurilor fiind in conversie. Specialistii din judet spun ca este greu…

Citește mai departe

Guvernul German sustine politicile privind agricultura ecologica

Agricultura ecologica europeana are nevoie de modificari substantiale sau de noi regulamente, a declarat Christian Schmidt, ministrul Agriculturii din Germania, a declarat ca agricultura ecologica europeana are nevoie de modificari legislative. Demnitarul german considera ca agricultura ecologica are nevoie de sprijin politic, dar si financiar. Sunt necesare prime atractive pentru a spijini reconversia si a…

Citește mai departe
Ajutor pentru îmbun?t??irea produselor eco

Ajutor pentru imbunatatirea produselor eco

Controlul la fata locului se efectueaza incepand cu data de 29 decembrie. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Centrul Judetean Bihor informeaza ca numai pana in data de 28 noiembrie 2014, inclusiv se pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul agricultura ecologica. Ajutorul specific se…

Citește mai departe
APIA: Termenul pentru depunerea cererilor de ajutor în sectorul agriculturii ecologice este 28 noiembrie

APIA: Termenul pentru depunerea cererilor de ajutor in sectorul agriculturii ecologice este 28 noiembrie

Cererile pentru solicitarea ajutorului specific acordat imbunatatirii calitatii produselor agricole in sectorul agriculturii ecologice vor putea fi depuse pana pe 28 noiembrie 2014, inclusiv, a anuntat, potrivit unui comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), remis azi redactiei. Romania beneficiaza de fonduri europene de 7,098 milioane euro din Fondul European de Garantare…

Citește mai departe

Ultimele zile de inscriere la cursul de agricultura ecologica din 24-27 mai

Fermierii si persoanele care doresc sa isi dezvolte sau sa isi extinda afacerea in agricultura ecologica mai au doar doua zile la dispozitie pentru a se inscrie la cursul de Operator in ferme ecologice mixte din perioada 24-27 mai. Cursul este acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari, participantii obtinand in urma unui examen de specialitate…

Citește mai departe
Agricultur? ecologic?: 6 - 7 mil. euro pentru 15.000 de fermieri

Cursuri acreditate pentru meseria de operator in agricultura ecologica

Pentru a putea practica aceasta meserie cu acte in regula este necesara urmarea unui curs de perfectionare de patru zile. Agentia de formare Creative Business Management SRL este organizatorul acestor cursuri acreditate, la care fermierii se pot inscrie pentru a obtine o diploma recunoscuta la nivel national si european. Cursul este impartit in patru module,…

Citește mai departe
daca am probleme de

Bani europeni pentru agricultura ecologica

Aradenii interesati de obtinerea ajutorului specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, pot depune cererile de solicitare pana la 29 noiembrie 2013, inclusiv. Ajutorul specific se acorda, prin APIA, pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada…

Citește mai departe
Asocia?ia Bio-România solicit? eliminarea TVA la alimentele de baz? certificate bio

Agricultura durabila: prezent si viitor

Exista doua sisteme principale de agricultura durabila: agricultura ecologica si agricultura durabila, de tip intensiv, iar in cadrul acesteia din urma exista un subsistem aparte, numit agricultura de precizie, care s-a impus in ultimele doua decenii. Toate cele trei tipuri de agricultura corespund paradigmei dezvoltarii durabile si reprezinta solutii model pentru practica agricola, prezenta si…

Citește mai departe

Subventii pentru agricultura eco din fonduri europene in faloare de 4.098.000 euro.

Pentru acest tip de ajutor specific, Romania beneficiaza de fonduri europene de 4.098.000 euro. A mai ramas o jumatate de luna pana cand fermierii bihoreni pot depune la APIA cereri de solicitare a ajutorului specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul agricultura ecologica. Astfel, conform normelor in vigoare cererile pentru acest tip de…

Citește mai departe

Agricultura ecologica, verificata

Agricultura ecologica ,este un sistem de agricultura care a inceput sa ia din ce in ce mai multa amploare in Romania avand rolul de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea resurselor naturale si dezvoltarea mediului. Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica sunt foarte precise si…

Citește mai departe

Caras-Severin, locul doi la nivel national la agricultura ecologica

Agricultorii pot solicita ajutor pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica incepand cu 1 septembrie. Cererile pot fi depuse pana in 15 octombrie, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Sprijinul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in perioada de conversie, de trecere de la…

Citește mai departe

Ministerul Agriculturii le cere fermierilor care practica agricultura ecologica sa se inregistreze anual

APIA le reaminteste potentialilor beneficiari ca cererile pentru ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pentru anul 2013 se depun in perioada 1 septembrie – 15 octombrie a.c. Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera care sunt inregistrate in perioada de conversie (trecerea de la agricultura conventionala…

Citește mai departe
A fost aprobat? marca na?ional? pentru produsele agroalimentare ecologice din Republica Moldova

Documente necesare pentru obtinerea ajutorului in agricultura ecologica

Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetalasi animaliera care sunt inregistrate in perioada de conversie (de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica). Pentru a obtine sprijinul financiar, beneficiarii trebuie sa completeze si sa depuna cererea de solicitare a ajutorului specific la Centrul judetean APIA pe raza careia se afla exploatatia, insotita de…

Citește mai departe

Asociatia Bio Romania organizeaza un eveniment important pentru agricultura ecologica romaneasca

Miercuri, 3 iulie 2013, va fi organizata o conferinta de presa la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, la ora 11.00, in prezenta ministrului Daniel Constantin, care va anunta masurile luate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in anul 2013 pentru a mentine sprijinul acordat fermierilor din agricultura ecologica la un nivel motivant pentru acestia…

Citește mai departe

Fermierii care fac agricultura ecologica trebuie sa se inregistreze anual la Ministerul Agriculturii

APIA informeaza potentialii beneficiari ca cererile de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pentru anul 2013 se depun in perioada 1 septembrie – 15 octombrie a.c. Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera ce sunt inregistrate in perioada de conversie (trecerea de la agricultura…

Citește mai departe

Fermierii practicanti de agricultura bio, primesc subventii din toamna

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca cererile de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pentru anul 2013 se depun in perioada 1 septembrie-15 octombrie. Sprijinul este acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Potrivit APIA Gorj cuantumul platii anuale suplimentare/exploatatie…

Citește mai departe

APIA: Sapte milioane de euro pentru imbunatatirea calitatii produselor ecologice

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza beneficiari care au depus cereri de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pentru anul 2012 ca plafonul total maxim alocat pentru platile anuale suplimentare in anul 2012 este de 7.050.000 euro (5.727.000 euro pentru productia vegetala si 1.323.000…

Citește mai departe

Ajutoare pentru agricultura ecologica in Ialomita

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Centrul Judetean Ialomita, informeaza ca plafonul total maxim alocat pentru platile anuale suplimentare in anul 2012 celor care au depus cereri de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pentru anul 2012 este de 7.050.000 Euro (5.727.000 Euro pentru productia vegetala…

Citește mai departe
PNDR 2014-2020 prevede o alocare de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologic?

Pionier al agriculturii ecologice: Romanii tin pasul in competitia europeana

Teodora Aldescu este femeia care a „nasit” agricultura ecologica din Romania. A vazut potentialul acestei piete si a corelat legislatia nationala cu cea europeana, lucru ce permite fermierilor sa beneficieze, in prezent, de subventii si pe acest segment de piata. Ea a fost responsabila cu agricultura ecologica timp de zece ani (2000-2010), in cadrul ministerului…

Citește mai departe

Politica agricola comuna „trebuie sa fie verde”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Asociatia operatorilor din agricultura ecologica Bio Romania organizeaza o conferinta ce propune viitorului agriculturii romanesti o reforma care sa aiba grija de mediu alegand resursele naturale in acest sens si nu copiind o agricultura europeana superintensiva, superchimizata. Una din componentele esentiale pentru viitorul agriculturii in urmatorii ani sunt legate…

Citește mai departe
Isteria OMG-urilor – avem motive s? ne temem de organismele modificate genetic?

Generatia modificata genetic. Mina de aur pentru agricultura sau pericol de cancer?

Organismele modificate genetic (OMG) dauneaza grav sanatatii, potrivit activistilor care militeaza pentru interzicerea cultivarii acestora in Romania. Reprezentantii unor patronate din agricultura sustin insa ca oricum consumam in fiecare zi produse care contin, de exemplu, soia modificata genetic, numai ca aceasta nu mai este produsa pe plan local, ci importata din America. Sunt OMG-urile un…

Citește mai departe
A fost aprobat? marca na?ional? pentru produsele agroalimentare ecologice din Republica Moldova

Termen 17 decembrie – Depunerea cererilor de plata in agricultura ecologica

Cuantumul platii anuale suplimentare pe exploatatie se calculeaza de catre CJAPIA, dupa finalizarea tuturor verificarilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numarul explotatiilor eligibile, avand in vedere plata anuala suplimentara maxima pe exploatatie pentru fiecare categorie de dimensiune a exploatatiei. Centrul Judetean al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (CJAPIA) Bihor informeaza…

Citește mai departe

Sute de fermieri suceveni ar vrea sa faca agricultura ecologica

Cei mai multi sunt din sectorul vegetal, iar din cauza numarului mare de solicitari, Ministerul Agriculturii ia in calcul stabilirea unei noi perioade de depunere a cererilor Fermierii suceveni au depus 640 de cereri de acordare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor in sectorul de agricultura ecologica, sprijin acordat din Fondul European de Garantare…

Citește mai departe

88 de bihoreni vor sa cultive eco

Bihorenii au depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – Centrul Judetean Bihor 88 de cereri de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, sprijin acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Solicitantii au depus un numar de 83 de cereri pentru exploatatii agricole…

Citește mai departe

Pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole ecologice

Cererile de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pot fi depuse pana la 15 octombrie 2012, inclusiv, informeaza, miercuri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), transmite Agerpres (10 octombrie). De ajutorul acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pot beneficia exploatatiile din productia vegetala…

Citește mai departe

Fermierii gorjeni din sectorul agricol ecologic vor beneficia de un nou sprijin financiar

Producatorii agricoli gorjeni din sectorul agricultura ecologica pot primi sprijin financiar acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Ei trebuie sa depuna cererea de solicitare pentru ajutorul specific la sediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Gorj, pana la data 15 octombrie inclusiv. Cei care au avut curajul sa intreprinda o afacere…

Citește mai departe
A fost aprobat? marca na?ional? pentru produsele agroalimentare ecologice din Republica Moldova

APIA / Sprijin pentru agricultura ecologica

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA informeaza potentialii beneficiari ca, pana la 15 octombrie 2012 inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, sprijin acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si…

Citește mai departe
În atenţia cultivatorilor de soia convenţională

Fermierii romani vor incepe exporturile de cereale bio in SUA si Canada

Reprezentantul Bio Romania a anuntat ca in aceasta toamna fermierii romani vor incepe exporturile de cereale bio (soia, grau si porumb) in SUA si Canada, pe baza parteneriatului incheiat intre Uniunea Europeana si Statele Unite in domeniul comertului cu produse ecologice. Compania Dobrogea este in proces de certificare Kosher pentru exportul produselor sale catre SUA…

Citește mai departe