APIA: Termenul pentru depunerea cererilor de ajutor in sectorul agriculturii ecologice este 28 noiembrie

0
613
APIA: Termenul pentru depunerea cererilor de ajutor în sectorul agriculturii ecologice este 28 noiembrie
Judeţul Suceava, lider la agricultura ecologică de 7 ani
APIA: Termenul pentru depunerea cererilor de ajutor in sectorul agriculturii ecologice este 28 noiembrie
APIA: Termenul pentru depunerea cererilor de ajutor in sectorul agriculturii ecologice este 28 noiembrie

Cererile pentru solicitarea ajutorului specific acordat imbunatatirii calitatii produselor agricole in sectorul agriculturii ecologice vor putea fi depuse pana pe 28 noiembrie 2014, inclusiv, a anuntat, potrivit unui comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), remis azi redactiei.

Romania beneficiaza de fonduri europene de 7,098 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru acest tip de ajutor specific.

Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de conversie (trecerea de la agricultura conventionala la agricultura ecologica), se mai arata in sursa citata.

Conform APIA, beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale sau persoane juridice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt inregistrati in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, in sistemul de agricultura ecologica, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene, aprobat de catre MADR.

De asemenea, beneficiarii ajutorului specific trebuie sa detina un document justificativ/certificat de confirmare a conversiei, in care se mentioneaza statutul exploatatiei in conversie, respectiv anul 1, anul 2, anul 3, cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine, emis de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul. Acestea trebuie sa mentina exploatatia in sistemul de agricultura ecologica pe o perioada de 5 ani. In cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,3 ha, ocupata cu culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente si trebuie sa respecte normele de eco-conditionalitate care cuprind bunele conditii agricole si de mediu si cerintele legale in materie de gestionare.

Ajutorul specific nu se acorda in cazul repetarii anului de conversie sau prelungirii perioadei de conversie.

Potrivit APIA, beneficiarii ajutorului pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

In cazul in care beneficiarul exploateaza mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judete, cererea va fi depusa la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla suprafata mai mare pentru exploatatiile din domeniul vegetal. Pentru exploatatiile din domeniul cresterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla inregistrat sediul social pentru persoane juridice, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.

Controlul la fata locului se efectueaza pentru minimum 5% din beneficiarii care au depus cererea pentru ajutor specific, incepand cu data de 29 decembrie 2014.

Potrivit datelor APIA, nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea sau excluderea de la plata, respectiv penalitati sau sanctiuni multianuale in conformitate cu normele legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.