Termen 17 decembrie – Depunerea cererilor de plata in agricultura ecologica

0
315
A fost aprobat? marca na?ional? pentru produsele agroalimentare ecologice din Republica Moldova
A fost aprobată marca națională pentru produsele agroalimentare ecologice din Republica Moldova
CJAPIA Bihor: Termen 17 decembrie – Depunerea cererilor de plata in agricultura ecologica

Cuantumul platii anuale suplimentare pe exploatatie se calculeaza de catre CJAPIA, dupa finalizarea tuturor verificarilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numarul explotatiilor eligibile, avand in vedere plata anuala suplimentara maxima pe exploatatie pentru fiecare categorie de dimensiune a exploatatiei.

Centrul Judetean al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (CJAPIA) Bihor informeaza fermierii care au avut contracte incheiate cu organismele de inspectie si certificare SC QC&I SRL (RO-ECO-002) si Certification Services International (RO-ECO-017), care nu mai sunt aprobate de MADR pentru desfasurarea activitatii, ca au obligatia de a incheia noi contracte cu alte organisme aprobate si pot depune cerere de plata pentru ajutorul specific in agricultura ecologica pana la 17 decembrie inclusiv. Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera inregistrate in perioada de conversie (de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica).

Pot beneficia de ajutorul specific persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoanele juridice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt inregistrate in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific la MADR), prin DADR; detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul UE aprobat de catre MADR; detin un document justificativ, respectiv certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei cu mentiunile stabilite prin lege, emis de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul; se mentin 5 ani in sistemul de agricultura ecologica; in cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata cu culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente. Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera, respectiv pentru o exploatatie din apicultura. In cazul in care beneficiarul exploateaza mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judete, cererea va fi depusa la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla suprafata mai mare (pentru exploatatiile din domeniul vegetal). Pentru exploatatiile din domeniul cresterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla inregistrat sediul social pentru persoane juridice/PFA/II/IF, respectiv domiciliul pentru persoane fizice. „Pana la data de 15 octombrie, in Bihor, au solicitat acest spijin specific un 88, respectiv 7 fermieri care aveau contracte incheiate cu cele doua organisme care nu mai sunt aprobate de MADR. Atragem atentia beneficiarilor ca nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute de lege poate atrage, dupa caz, reducerea/excluderea de la plata, respectiv penalitati si sanctiuni multianuale, in conformitate cu legislatia europeana si nationala” – ne-a precizat ing. Florian Pavel, director executiv al CJAPIA Bihor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.