Producatorii agricoli gorjeni din sectorul agricultura ecologica pot primi sprijin financiar acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Ei trebuie sa depuna cererea de solicitare pentru ajutorul specific la sediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Gorj, pana la data 15 octombrie inclusiv.
Cei care au avut curajul sa intreprinda o afacere care insemna sa cultive rosii sau diferite legume fara sa le stropeasca cu insecticide si sa le ajute cu ingrasaminte vor beneficia de un sprijin financiar dedicat fermierilor din sectorul agricultura ecologica. Nu doar legumicultorilor li se aloca sprijin financiar. Ajutorul se acorda pentru toate tipurile de exploatatii: vegetala si animaliera care sunt inregistrate in perioada de conversie, adica, de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica.
Fermierul trebuie sa indeplineasca anumite conditii
De acest sprijin pot beneficia persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau familiale, sau persoanele juridice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt inregistrate in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, in sistemul de agricultura ecologica, la Ministerul Agriculturii; detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul UE si aprobat de MADR; detin un document justificativ in care se mentioneaza statutul exploatatiei in conversie (anul 1/anul 2/anul 3), cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine, emis de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul; se mentin in sistemul de agricultura ecologica pe o perioada de 5 ani; in cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata de culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente.
Fermierii, asteptati cu documentatia la APIA
„Termenul limita de depunere a cererilor de catre fermieri pentru a putea beneficia de acest sprijin financiar este 15 octombrie. Pana la aceasta data la sediul APIA Gorj nu am primit nicio cerere in acest scop. Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura. In cazul in care beneficiarul exploateaza mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judete, cererea va fi depusa la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla suprafata mai mare (pentru exploatatiile din domeniul vegetal); pentru exploatatiile din domeniul cresterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla inregistrat sediul social pentru persoane juridice, respectiv domiciliul pentru persoane fizice”, a precizat Mirela Serbu, purtator de cuvant in cadrul APIA Gorj.Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea/excluderea de la plata, respectiv penalitati/sanctiuni multianuale, in conformitate cu OMADR nr. 17/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. In 2012, Romania beneficiaza de suma totala de 4 milioane de euro pentru acordarea acestor ajutoare, cu aproximativ 20% mai mult decat suma disponibila pentru anul precedent. Cuantumul ajutorului se stabileste la final, prin impartirea sumei totale la numarul beneficiarilor eligibili.