Fermierii care fac agricultura ecologica trebuie sa se inregistreze anual la Ministerul Agriculturii

Din septembrie, se depun cererile pentru agricultura eco
Din septembrie, se depun cererile pentru agricultura eco

APIA informeaza potentialii beneficiari ca cererile de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pentru anul 2013 se depun in perioada 1 septembrie – 15 octombrie a.c.

Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera ce sunt inregistrate in perioada de conversie (trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica – n.r.). Pot beneficia de acest ajutor persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008, precum si persoanele juridice care indeplinesc cumulativ mai multe conditii. Astfel, este nevoie ca cei care solicita ajutorul sa fie inregistrati anual in sistemul de agricultura ecologica, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Judeteana Agricola Caras-Severin, si sa detina un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare, acreditat pe teritoriul Uniunii Europene si aprobat de catre Ministerul Agriculturii. De asemenea, este nevoie si de un document justificativ sau certificat de conformitate – in care se mentioneaza statutul exploatatiei in conversie (anul 1/anul 2/anul 3), cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine – emis de organismul de inspectie si certificare cu care beneficiarul a incheiat contractul. Nu in ultimul rand, beneficiarul trebuie sa se mentina in sistemul de agricultura ecologica pe o perioada de cinci ani. In cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata cu culturi perene sau pasuni si fanete permanente.

Beneficiarii ajutorului specific vor putea depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.
Roxana Balan Nafiru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *