Cererile de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pot fi depuse pana la 15 octombrie 2012, inclusiv, informeaza, miercuri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), transmite Agerpres (10 octombrie).
De ajutorul acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pot beneficia exploatatiile din productia vegetala si animaliera care sunt inregistrate in perioada de conversie, respectiv de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica.
Potrivit APIA, pot beneficia de ajutorul specific persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau familiale constituite conform OUG nr. 44/2008 sau persoanele juridice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt inregistrate in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific in sistemul de agricultura ecologica la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – MADR, prin directiile agricole de dezvoltare rurala judetene, detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/aprobat de MADR, detin un document justificativ/certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei, in care se mentioneaza statutul exploatatiei in conversie (anul 1/anul 2/anul 3), cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine, emis de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul, se mentin in sistemul de agricultura ecologica pe o perioada de 5 ani, iar in cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata cu culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente.
Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.
In cazul in care beneficiarul exploateaza mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judete, cererea va fi depusa la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla suprafata mai mare (pentru exploatatiile din domeniul vegetal). Pentru exploatatiile din domeniul cresterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla inregistrat sediul social pentru persoane juridice/PFA/II/IF, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.
Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea/excluderea de la plata, respectiv penalitati/sanctiuni multianuale, in conformitate cu OMADR nr. 17/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cuantumul platii anuale suplimentare/exploatatie se calculeaza de catre APIA, dupa finalizarea tuturor verificarilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numarul exploatatiilor eligibile, avand in vedere plata anuala suplimentara maxima/exploatatie pentru fiecare categorie de dimensiune a exploatatiei. In cazul in care plafonul solicitat depaseste plafonul alocat pentru fiecare sector, plata anuala suplimentara maxima/exploatatie se diminueaza procentual cu aceeasi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploatatiei ale sectorului respectiv.
Romania beneficiaza, pentru anul 2012, de suma totala de 4,098 milioane de euro, cu aproximativ 20% mai mult decat suma disponibila pentru anul precedent