Ajutor pentru imbunatatirea produselor eco

Ajutor pentru îmbun?t??irea produselor eco
Ajutor pentru imbunatatirea produselor eco
Ajutor pentru imbunatatirea produselor eco

Controlul la fata locului se efectueaza incepand cu data de 29 decembrie.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Centrul Judetean Bihor informeaza ca numai pana in data de 28 noiembrie 2014, inclusiv se pot depune cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul agricultura ecologica.

Ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de conversie – trecerea de la agricultura conventionala la agricultura ecologica.

Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice care indeplinesc mai multe conditii.
Beneficiarii ajutorului pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

„Ajutorul specific nu se acorda in cazul repetarii anului de conversie/prelungirii perioadei de conversie. Controlul la fata locului se efectueaza pentru minimum 5% din beneficiarii care au depus cererea pentru ajutor specific, incepand cu data de 29 decembrie 2014. Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea sal chiar excluderea de la plata, respectiv penalitati si sanctiuni multianuale in conformitate cu OMADR nr. 17/2011 cu modificarile si completarile ulterioare”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Centrul Judetean Bihor.

Pana in data de 7 noiembrie 2014 s-au depus cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploatatiilor vegetale inregistrate in sistemul de agricultura ecologica.

La APIA Centrul Judetean Bihor au fost depuse 126 de cereri.

Beneficiarii schemei de minimis sunt intreprinderile care detin exploatatii vegetale inregistrate in sistemul de agricultura ecologica, care se afla sub contract cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv producatorii agricoli persoane fizice, persoane juridice si/sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori intreprinderi familiale.

Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 1.180 lei/exploatatie pentru exploatatiile cuprinse intre 0,30 ha – 5 ha, inclusiv si 845 lei/exploatatie pentru exploatatiile cuprinse intre 5,1 ha – 20 ha, inclusiv.
„In cazul in care beneficiarii nu se mentin in sistemul de agricultura ecologica in conformitate cu prevederile art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 759/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, acestia vor restitui sumele incasate prin prezenta hotarare. Sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc beneficiarilor incepand cu data de 2 decembrie 2014”, a concluzionat directorul executiv APIA Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *