Sute de fermieri suceveni ar vrea sa faca agricultura ecologica

Sute de fermieri suceveni ar vrea sa faca agricultura ecologica

Cei mai multi sunt din sectorul vegetal, iar din cauza numarului mare de solicitari, Ministerul Agriculturii ia in calcul stabilirea unei noi perioade de depunere a cererilor

Fermierii suceveni au depus 640 de cereri de acordare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor in sectorul de agricultura ecologica, sprijin acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Din totalul acestora, 635 vin din partea detinatorilor de exploatatii agricole cu productie vegetala, informeaza directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Centrul Judetean Suceava, Angela Coroleuca. Potrivit sefului APIA Suceava, 291 de solicitari se refera la suprafete cuprinse intre 0,3 si 5 ha; 381 au in vedere suprafete de 5 pana la 20 ha; 19 sunt pentru suprafete variind intre 21 si 50 ha; 6 pentru suprafete de la 51 la 100 ha, un singur fermier solicitand sprijin financiar pentru o suprafata de peste 100 ha.

Angela Coroleuca precizeaza ca in sectorul de productie animaliera s-au depus 5 cereri, respectiv una pentru o ferma cu minim 21 si maxim 100 de ovine; una pentru o ferma de albine cu maxim de 50 de familii, precum si 3 solicitari pentru ferme de albine cu mai mult de 100 familii.

„Din cauza numarului mare de solicitari a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ia in calcul stabilirea unei noi perioade de depunere a cererilor” declara Angela Coroleuca.

Potentialii beneficiari pot depune o singura cerere, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie pentru una dintre speciile din productia animaliera sau doar pentru o exploatatie din apicultura. Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera care sunt in trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica. Cuantumul platii anuale suplimentare pe exploatatie se calculeaza de APIA, dupa finalizarea tuturor verificarilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numarul exploatatiilor eligibile si avand in vedere plata anuala suplimentara maxima pe exploatatie pentru fiecare categorie in functie de dimensiunea acesteia. In cazul in care plafonul solicitat il depaseste pe cel alocat fiecarui sector, plata anuala suplimentara se diminueaza procentual cu aceeasi valoare. Romania beneficiaza, pentru anul 2012, de suma de 4 milioane de euro, cu aproximativ 20% mai mult decat cea din anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *