Beneficiarii tinta sunt producatorii de cereale din sudul tarii si Baragan ce lucreaza suprafete intre 150 si 2000 de hectare
* Eurostat: Romania, pe locul noua in UE la emisiile de gaze cu efect de sera
Carbon Solutions Global (CSG) vrea sa implementeze in tara noastra, in aceasta toamna, un proiect care urmareste trecerea de la agricultura conventionala la una ecologica, ne-a declarat Constantin Bogdan Popa, country manager al filialei companiei britanice din tara noastra.
Acest proiect agricol – The Clear Plate – presupune reducerea emisiilor de dioxid de carbon, prin adoptarea unei tehnologii agricole ecologice si sustenabile de catre fermieri. Proiectul se adreseaza fermierilor care sunt dispusi sa inlocuiasca o treime din ingrasamintele chimice folosite in prezent, cu ingrasaminte organice, microbiologice pe baza de bacterii si alge, dar si sa-si inchida suprafata dupa aratura (n.r. denumirea tehnica a practicii numita popular intoarcerea brazdei). „In Romania, beneficiarii tinta sunt fermieri care lucreaza intre 150 si 2000 de hectare din sudul tarii si Baragan, cei care cultiva cereale, rapita si floarea-soarelui”, ne-a spus Bogdan Popa.
Potrivit domniei sale, in prezent, CSG colaboreaza cu Asociatia Bio Romania in vederea obtinerii unei certificari (n.r. EcoCert) a fertilizatorilor organici din tara noastra, demers care va dura aproximativ doua luni. „Fermerii au nevoie de asigurari inainte de a se implica intr-un astfel de proiect, voluntar si, de aceea, avem nevoie de aceste certificari”, a motivat domnia sa.
Desi trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica este costisitoare (n.r. – sunt necesare noi utilaje, iar fertilizatorii organici sunt, de obicei, mai scumpi) si dureaza cativa ani, reprezentantul CSG sustine ca exista interes din partea agricultorilor locali. „Cei mai multi dintre fermierii interesati provin din Ialomita si Oltenia”, a spus Bogdan Popa.
Pretul de piata pentru 1 litru de ingrasamant pe baza de alge este de 2 euro, iar cel pentru 1 litru de ingrasamant pe baza de bacterii este de 3 euro. Astfel, pretul cantitatii totale de produs pe un an este de 50 euro (225 de lei /hectar).
Domnia sa a mai adaugat: „Fermierii care vor lua parte la acest proiect vor beneficia de reduceri de 50% la achizitionarea ingrasamintelor organice, dar si de 60 de lei pe hectar pentru achizitia utilajelor agricole necesare practicarii agriculturii sustenabile, precum si de o parte din banii obtinuti de companie in urma vanzarii certificatelor de carbon rezultate, pe piata voluntara”.
Piata voluntara a certificatelor de carbon opereaza independent de piata obligatorie. Practic, persoanele fizice, companiile si alte organizatii, care si-au redus emisiile poluante primesc certificate de emisii, care, vandute, le acopera costurile cu investitia in protejarea mediului. Aceste certificate pot fi liber tranzactionate, fiind cumparate de catre cei care au poluat mai mult decat au avut voie. In prezent, aceasta piata voluntara mondiala a certificatelor de emisii este inca mult mai mica decat cea obligatorie. Cu toate acestea, expertii estimeaza cresteri in acest sector.
Pana in 2015, analistii se asteapta ca piata sa urce la 500 de milioane de certificate de emisii (un certificat este echivalent cu o tona de emisii poluante), fiind o crestere imensa comparata cu cifrele din ultimii ani, respectiv 45 de milioane de certificate. Certificatele de carbon trebuie verificate si aprobate de catre organizatii independente cu dreptul de a le emite, pentru a avea o valoare comerciala reala.
Carbon Solutions Global este prezenta pe piata din Romania inca din 2012, oferind la tranzactionare certificate de carbon. Fondurile obtinute in urma vanzarii de astfel de titluri sunt investite in proiecte „verzi”, care dezvolta sursele de energie regenerabila nepoluanta.
„The Clear Plate” este in implementare in nordul Ungariei, potrivit platformei online, creata pentru acest proiect. Compania sustine ca, intr-un singur an, s-au inregistrat deja reduceri de peste 1,1 milioane de tone de emisii de carbon (CO2) pe o suprafata de 155.000 ha din Ungaria.
* Eurostat: „20% din emisiile de gaze cu efect de sera de pe teritoriul Romaniei provin din productia agricola”
Un raport al Eurostat publicat recent arata ca circa o cincime din emisiile de gaze cu efect de sera de pe teritoriul Romaniei provin din productia agricola. Potrivit biroului european de statistica, in tara noastra productia agricola este al treilea factor care produce emisii de gaze cu efect de sera, pe primul loc situandu-se energia electrica si carburantul (30%), iar pe locul doi – industria (27%).
Tara noastra emite doar 5 tone de gaze cu efect de sera/locuitor comparativ cu media Uniunii Europene (7,6 tone/locuitor). Totodata, suntem clasati pe locul noua in clasamentul UE privind nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera, fiind depasiti de doua tari cu o populatie mai redusa, dar mai puternic industrializate – Olanda si Republica Ceha.
La nivel european, agricultura este al patrulea factor generator al emisiilor de gaze cu efect de sera, dupa consumul cu energia electrica si carburant (27%), consumul din fabrici (20%) si consumul cu intretinerea gospodariilor (18%).
Potrivit Eurostat, in perioada 2000 – 2011, nivelul emisiilor a scazut cu 9,6%, datorita reducerii poluarii fabricilor, a productiei agricole si a gospodariilor. Cel mai recent raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) arata, in schimb, ca emisiile globale de gaze cu efect de sera din productia agricola au crescut cu 12% in acelasi interval de timp.