Subventii pentru agricultura eco din fonduri europene in faloare de 4.098.000 euro.

Subventii pentru agricultura eco din fonduri europene in faloare de 4.098.000 euro.
Subventii pentru agricultura eco din fonduri europene in faloare de 4.098.000 euro.

Pentru acest tip de ajutor specific, Romania beneficiaza de fonduri europene de 4.098.000 euro.

A mai ramas o jumatate de luna pana cand fermierii bihoreni pot depune la APIA cereri de solicitare a ajutorului specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul agricultura ecologica. Astfel, conform normelor in vigoare cererile pentru acest tip de ajutor specific care beneficiaza de fonduri europene de 4.098.000 euro, se pot se depune pana pe 15 octombrie.

Ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de conversie, trecerea de la agricultura conventionala la agricultura ecologica.

Beneficiari

Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice care indeplinesc mai multe conditii obligatorii. Printre acestea se numara sa fie inregistrati in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, in sistemul de agricultura ecologica, la Ministernul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Directiile Agricole de Dezvoltare Rurala judetene, sa detina un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene, aprobat de catre MADR. De asenemea cestia trebuie sa mentina sistemul de agricultura ecologica pe o perioada de 5 ani. In cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata cu culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente.
Ajutorul specific nu se acorda in cazul repetarii anului de conversie/prelungirii perioadei de conversie.

Beneficiarii ajutorului pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

In cazul in care beneficiarul exploateaza mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judete, cererea va fi depusa la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla suprafata mai mare pentru exploatatiile din domeniul vegetal. Pentru exploatatiile din domeniul cresterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla inregistrat sediul social pentru persoane juridice/PFA/II/IF, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.
Controlul la fata locului se efectueaza pentru minimum 5% din beneficiarii care au depus cererea pentru ajutor specific, incepand cu data de 1 noiembrie 2013.
Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea ori excluderea de la plata, respectiv penalitati si sanctiuni multianuale in conformitate cu OMADR nr. 17/2011 cu modificarile si completarile ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *