Strategie de gestionare a padurilor din Uniunea Europeana

Fondul forestier de stat s-a redus cu 17% în zece ani
Strategie de gestionare a padurilor din Uniunea Europeana
Strategie de gestionare a padurilor din Uniunea Europeana

La nivel mondial, despaduririle sunt in crestere. Totusi, in UE suprafetele impadurite acopera peste 42% din teritoriu, iar biomasa forestiera (in principal lemnul) furnizeaza jumatate din energia provenind din surse regenerabile.
Noua strategie europeana isi propune sa protejeze aceste resurse pretioase printr-o gestionare durabila. Ea urmareste imbunatatirea competitivitatii industriilor forestiere si crearea de noi locuri de munca. De asemenea, vizeaza ameliorarea calitatii vietii europenilor, prin sporirea posibilitatilor de recreere, fara a neglija protectia ecosistemelor, a biodiversitatii si a mediului.

O abordare globala
Pentru a realiza aceste obiective, UE a abordat gestionarea padurilor luand in considerare elemente din multiple domenii de actiune: dezvoltare rurala, intreprinderi, mediu, schimbari climatice, cercetare si dezvoltare si bioenergie.
Cu ocazia lansarii noii strategii, comisarul european pentru dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a declarat: „Gestionarea durabila a padurilor, care garanteaza protejarea acestora, reprezinta un pilon esential pentru dezvoltarea rurala si constituie unul din principiile noii strategii pentru paduri.”

Solutii la cresterea cererii de produse si servicii legate de paduri

Noua strategie este rezultatul a doi ani de cooperare si consultari intre Comisie, guvernele nationale si principalele parti implicate. Ea inlocuieste o strategie datand din 1998 si s-a dovedit necesara in conditiile in care cererea de natura comerciala si recreationala este in continua crestere, iar in ultimii 15 ani au intervenit schimbari majore la nivel politic, social si de mediu.
In acelasi timp, au trebui luate in considerare efectele schimbarilor climatice asupra ecosistemelor sensibile ale padurilor. Este vorba, in special, despre impactul temperaturilor ridicate si al secetei din sudul Europei asupra unor specii de arbori din zona montana, de la altitudini mai joase.
Comisia a publicat, de asemenea, un proiect de sprijinire a eficientizarii industriilor forestiere, in special a industriei hartiei si prelucrarii lemnului. Acest sector este prioritar in contextul eforturilor Comisiei de a crea crestere economica si locuri de munca. In UE, el furnizeaza circa 3,5 milioane de locuri de munca si genereaza o cifra anuala de afaceri de aproape 500 de miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *