Alimentele bio sunt din ce in ce mai cautate. Pentru producatori, ele inseamna agricultura performanta si venituri mai mari. Dar ca sa obtineti produse ecologice si sa le puteti vinde, trebuie sa parcurgeti mai multe etape.
Pentru a trece de la agricultura conventionala la cea ecologica trebuie sa parcurgeti o perioada de conversie de minimum doi ani, in care pamantul sa aiba timp sa se „detoxifice”.
In acest timp veti fi verificat periodic de organismele de certificare aprobate de Ministerul Agriculturii.
Nu aveti voie sa folositi pesticide de sinteza sau organisme modificate genetic.
Trebuie sa va inregistrati ca producator in agricultura ecologica la Ministerul Agriculturii. Completati o serie de fise si le depuneti la directia agricola din judetul in care se afla ferma.
Apoi incheiati un contract cu un organism de certificare care va verifica standardele de productie.
Daca ati respectat regulile de productie, veti primi certificatul de produs ecologic si veti putea eticheta produsele cu mentiunea ,,ecologic”. Apoi va puteti vinde produsele pe mai multe filiere. Aveti voie sa le scoateti la vanzare chiar la poarta fermei, in hipermarket, in mici magazine specializate, in piete sezoniere sau pe internet.