Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate. Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa…

Citește mai departe
Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Carnea cu hormoni, organismele modificate genetic, exportul de produse agroalimentare in SUA – subiecte pentru discutia online cu Pekka Pesonen, secretar general al organizatiei europene a fermierilor Copa-Cogeca

Organismele modificate genetic, subventiile in agricultura, carnea cu hormoni, sansele pentru ca produsele agroalimentare europene sa ajunga in SUA – Pekka Pesonen, secretar general al organizatiei europene a fermierilor Copa-Cogeca raspunde intrebarilor HotNews.ro legate de stadiul tratativelor dintre UE si SUA pentru acordul de liber schimb (TTIP). Pune intrebari la rubrica de comentarii a acestui…

Citește mai departe

Noi reguli privind inspectia si certificarea produselor ecologice

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe site-ul propriu un Proiect de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in sectorul agricol ecologic. Potrivit proiectului, in sectorul agriculturii ecologice este necesar un sistem de inspectie si control bazat pe activitatea unei Entitati Mandatate (EM). „In sensul prezentului ordin, Entitatea Mandatata este…

Citește mai departe

Saptamana Verde de la Berlin – Romania este reprezentata de 24 de companii

In perioada 18-27 ianuarie 2013 are loc Expozitia Internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura Saptamana Verde de la Berlin. La eveniment, Romania este reprezentata de 24 de companii reunite sub pavilion national. Expozantii romani sunt prezenti cu produse agroalimentare specifice, respectiv miere si produse apicole, vinuri, palinca si alte bauturi din fructe, branzeturi, conserve…

Citește mai departe

Oameni de afaceri din Moldova s-au familiarizat cu solutii de eficienta energetica si cu produse ecologice, in cadrul Expozitiei „Natura Food & be ECO” din Lodz, Polonia

Pe 14 octombrie 2012, oameni de afaceri din Moldova s-au familiarizat cu solutii de eficienta energetica si cu produse ecologice, la Expozitia „Natura Food & be ECO” din Lodz, Polonia. Vizita de studiu in Polonia este organizata in colaborare cu organizatia „ProAkademia”, in perioada 13-18 octombrie, in cadrul Proiectului „Oferirea serviciilor de suport pentru afaceri…

Citește mai departe

Formele asociative din agricultura pot contribui la dezvoltarea durabila a spatiului rural

Asociatia Fermierilor din Horticultura si Productie Vegetala AGROARGES are, printre multele obiective ale sale, si acela de promovare a intereselor comune ale fermierilor din sectorul pomicol, legumicol, viticol, floricol, cultura cerealelor si a plantelor tehnice, de a propune masuri si politici pentru imbunatatirea eficientei economice in domeniul agricol si care sa vina in sprijinul fermierilor…

Citește mai departe
Cât ne costă să ne tratăm de pe urma alimentelor cu pesticide

Se pregateste un pachet legislativ pentru incurajarea consumului de legume romanesti

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pregateste un pachet legislativ pentru incurajarea consumului de legume romanesti. Pachetul se refera la aprovizionarea cu produse autohtone a hipermarketurilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Ministrul a precizat ca saptamana viitoare vor avea loc discutii in acest sens cu reprezentantii hipermarketurilor. Daniel Constantin a adaugat ca produsele agricole din…

Citește mai departe
Agricultura bio ?i exploatarea gazului natural în jude?ul Suceava ar putea atrage investitori din Kazahstan

Reguli privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in agricultura ecologica

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 613 din data de 27 august 2012 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 181/2012 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in agricultura ecologica. Potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind productia ecologica si…

Citește mai departe

Din 2011 Moldova exporta produse agricole ecologice sub marca nationala

Moldova va exporta produse agricole ecologice identificate cu o marca nationala, a comunicat Ministerul Agriculturii din Rep. Moldova. Marca “Agricultura ecologica a Moldovei” va fi aplicata pe ambalajele marfurilor corespunzatoare cerintelor internationale fata de produsele ecologice si va confirma lipsa conservantilor si aditivilor, noteaza recolta.eu. Produsele agricole ecologice in R. Moldova sunt fabricate de circa…

Citește mai departe

Guvernul vrea sa relanseze agricultura si sa transforme Romania in una dintre principalele tari exportatoare

Strategia pentru Dezvoltare a Agriculturii pe termen mediu si lung, document de politica publica care traseaza liniile directoare in domeniul agriculturii, pentru urmatorii opt ani, a fost analizata de membrii Executivului. Reprezentantii Guvernului sustin ca tinta acestei strategii este ca Romania sa fie, peste opt ani, una dintre principalele tari exportatoare de produse agroalimentare din…

Citește mai departe
Agricultura ecologica va beneficia, in urmatorii 7 ani, de peste 200 mil. euro fonduri europene

Strategia pentru Dezvoltare a Agriculturii pe termen mediu si lung, in discutia Guvernului

Guvernul a luat astazi in discutie o nota de prezentare a Strategiei pentru Dezvoltare a Agriculturii pe termen mediu si lung, document de politica publica care traseaza liniile directoare in domeniul agriculturii, pentru urmatorii opt ani, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. „Strategia mizeaza pe potentialul agricol natural foarte ridicat pe care-l…

Citește mai departe

6% din agricultura Romaniei este bio

6% din intreaga noastra agricultura este de acest tip Pe site-ul bursa.ro, a fost postat si materialul intitulat “Suntem o tara exportatoare de produse bio”, intocmit pe baza declaratiilor ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara. Redam din acest material cele mai importante pasaje privind tema abordata. Cea mai mare parte a productiei bio merge la export “Romania…

Citește mai departe

Agricultura ecologica romaneasca primeste 5 milioane de euro in 2010

Romania va putea acorda, in 2010, un sprijin financiar pentru agricultura ecologica, in valoare de 5 milioane de euro, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru. „In cadrul unei ajustari a Politicii Agricole Comune (PAC) din 2009, Romania a propus ca agricultura ecologica sa fie sprijinita financiar pe acest pachet. Din aceasta ajustare…

Citește mai departe

MAPDR vrea sa aloce peste un milion lei participarii la expozitia „Saptamana Verde” din 2010

Ministerul Agriculturii vrea sa aloce suma de 1.083.300 lei pentru participarea la Expozitia internationala pentru industrie alimentara, agricultura si horticultura „Saptamana Verde”, de la Belin, din anul 2010, potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul ministerului de resort. Potrivit proiectului, cheltuielile vor fi suportate de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) din…

Citește mai departe

Expo „Saptamina Verde”

Agricultorii vrinceni au la dispozitie o luna de zile pentru a se inscrie la manifestarea „Saptamina Verde”, ce va avea loc anul viitor, la Berlin. Expozitia de la Berlin va fi organizata in perioada 15-24 ianuarie 2010, iar inscrierile pentru participare vor avea loc la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA). Anul viitor este a…

Citește mai departe

Patru piete volante cu produse agroalimentare vor functiona sambata si duminica in Bucuresti

Patru piete volante cu legume, fructe si produse traditionale vor functiona sambata si duminica in Bucuresti, la initiativa Primariei Capitalei si a Federatiei Agrostar, se arata intr-un comunicat remis vineri de Primaria Capitalei. Astfel, pietele vor fi amplasate in Strada Edgar Quinet (intre Facultatea de Arhitectura si Universitatea Bucuresti), unde vor fi deschise 15 standuri,…

Citește mai departe

O problema, o schema, doi specialisti

Importanta subiectului dezbatut in cadrul evenimentului „Instrumente financiare pentru managementul riscului in cadrul schemei europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera” ne-a determinat sa cerem mai multe informatii, prezentate pe larg, unora dintre cei mai importanti specialisti din domeniul mediului, persoane implicate in schema de comercializare a certificatelor de emisii de…

Citește mai departe

Chestionar privind consumul de produse agroalimentare ecologice

Potentialul Romaniei de a produce alimente organice se ridica la nivelul potentialului Republicii Federale Germania (a doua producatoare a Europei). Cu toate acestea, el ramane neexploatat, datorita cererii mult prea reduse din partea populatiei. Asadar producatorii se simt nevoiti sa exporte materia prima tarilor din Vest, pentru prelucrare, iar pe rafturile magazinelor din Romania, produsele…

Citește mai departe

Romania participa cu produse agroalimentare autohtone la „Saptamana Verde” de la Berlin

O delegatie a Ministerului Agriculturii condusa de secretarul de stat Catalin Rosculete impreuna cu 14 firme producatoare de produselor agroalimentare romanesti din tara participa in perioada 16 – 25 ianuarie 2009 la „Saptamana Verde”, de la Berlin. Principalul obiectiv al delegatiei romane la Expozitia Internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura „Saptamana Verde”, este imbunatatirea…

Citește mai departe

Rezultate ale cursului de formare profesionala in domeniul agriculturii ecologice din Nov 2008

„Cursului de formare profesionala in domeniul agriculturii ecologice” organizat de ANCA prin Directia de Formare Profesionala si Asociatii de Producatori, impreuna cu International Trading Center Geneva, in perioada 17-21 Noiembrie 2008. SEMINAR I – 17-18 Nov 2008 – Amara – Ialomita – Grup Tinta – Consultanti in agricultura ecologica – 43 participanti Seminarul si-a propus…

Citește mai departe

Bani pentru agricultura ecologica

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va aloca pentru 2009 un sprijin financiar de 20.980.000 de lei pentru agricultura ecologica. Ministerul va da producatorilor un sprijin de 50% din contravaloarea taxei de inspectie si certificare, suma maxima care va putea fi acordata pentru fiecare producator fiind de 900 de lei, de anul viitor. Pentru culturile…

Citește mai departe

Exportul de produse ecologice aproape s-a dublat

Exporturile Romaniei de produse agroalimentare ecologice vor creste in acest an cu 40%, ajungandu-se astfel la aproximativ 70 milioane de euro. Astfel, potrivit estimarilor, livrarile de produse ecologice pe pietele externe au totalizat anul trecut 62.000 de tone, iar pentru 2007 este estimat un volum de 100.000 de tone, a declarat Teodora Aldescu, consilier in Ministerul Agriculturii.

Citește mai departe