Oameni de afaceri din Moldova s-au familiarizat cu solutii de eficienta energetica si cu produse ecologice, in cadrul Expozitiei „Natura Food & be ECO” din Lodz, Polonia

0
397
O noua structura in cadrul ANRE: Departamentul pentru eficienta energetica
Oameni de afaceri din Moldova s-au familiarizat cu solutii de eficienta energetica si cu produse ecologice, in cadrul Expozitiei „Natura Food & be ECO” din Lodz, Polonia

Pe 14 octombrie 2012, oameni de afaceri din Moldova s-au familiarizat cu solutii de eficienta energetica si cu produse ecologice, la Expozitia „Natura Food & be ECO” din Lodz, Polonia. Vizita de studiu in Polonia este organizata in colaborare cu organizatia „ProAkademia”, in perioada 13-18 octombrie, in cadrul Proiectului „Oferirea serviciilor de suport pentru afaceri si dezvoltare in Moldova si regiunea Transnistreana”, implementat de Camera de Comert si Industrie cu sprijinul Programului „Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”.

In cadrul unei demonstratii, Jakobowska, reprezentant al Centrului Expozitional din Lodz, a informat intreprinzatorii despre solutiile utilizate pentru economisirea si cresterea eficientei energetice a cladirii in care se desfasoara targul. „Atunci cand a fost proiectat edificiul, ne-am propus ca scop sa valorificam posibilitatile oferite de energia geotermala, solara, pluviala. In felul acesta nu daunam mediului, ci din contra, valorificam la maximum oportunitatile lui. De asemenea, avem costuri mai reduse, si independenta energetica”.

Referindu-se la scopul vizitei de studiu in Polonia, Ewa Kochanska, director al Departamentului pentru Inovatii al organizatiei „ProAkademia”, a mentionat ca, similar Republicii Moldova, Polonia se confrunta cu problema energetica. „Deoarece agricultura ocupa un loc important in economiile tarilor noastre, produsele agricole pot fi utilizate nu doar ca alimente, ci si in calitate de resurse regenerabile de energie. Sper ca experienta Poloniei va va fi utila si veti implementa la intreprinderile dumneavoastra solutii inovative”.

Expozitia „Natura Food & be ECO” s-a axat pe produse agroalimentare ecologice si pe utilizarea rationala a resurselor naturale. Dupa sesiunea de prezentare, agentii economici au vizitat standurile expozitionale, unde au avut posibilitatea de a stabili contacte de colaborare.

Boris Efimov, director general al companiei „Orhei-Vit”, a apreciat pozitiv faptul ca majoritatea expozantilor au reprezentat businessul mic si mijlociu. „Am vazut produse deosebite din punct de vedere al marketingului, ambalajului si al calitatii, ceea ce demonstreaza ca marfurile fabricate de IMM au acces pe piata europeana. Desi produsele ecologice reprezinta un segment specific, am remarcat un sortiment variat al acestora. Si SA „Orhei-Vit” ar putea fabrica asemenea produse alimentare, insa ducem lipsa de materie prima ecologica”.

Mentionam ca, din delegatie mai fac parte reprezentanti ai companiilor „Agro-Vita Comert”, „Lefrucom”, „Plaiul Birladean”, „Green Farm”, „Marchitan VVV”, „V.S. Export”, „Vicam”, „Leggorn”, „Holparc”, „Nedagro”, „Vetreac”, „Agro-Ralcom”, „Intercentru Lux”, „Tri M”, „Rimari”, „Tirsteclo”, „Tehnotores”.

Proiectul „Oferirea serviciilor de suport pentru afaceri si dezvoltare in Moldova si regiunea Transnistreana” a fost lansat in iulie 2012. El face parte din Programul „Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, fiind finantat de Uniunea Europeana si cofinantat si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Obiectivul general al programului este de a contribui la promovarea increderii intre ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autoritatilor locale, societatii civile, comunitatii de afaceri si altor parti interesate in activitatile de dezvoltare economica si sociala a comunitatilor locale.
www.chamber.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.