Probleme la megaproiectul eolian din judetul Suceava

GE a vândut turbine de 30 milioane de dolari pentru parcul eolian Cerna
Probleme la megaproiectul eolian din judetul Suceava

Firma franceza FILASA a trebuit sa renunte la furnizorul de turbine eoliene VESTAS si a optat pentru un alt furnizor, o firma spaniola. Pentru ca turbinele VESTAS de 3 megawati au stat la baza documentatiei de executie a lucrarilor iar cele furnizate de spanioli au o putere de numai 2,7 megawati, toata documentatia privind implementarea proiectului in valoare de 780 de milioane de euro privind construirea a 12 parcuri eoliene in noua comune din judet, va trebui refacuta. Aceasta inseamna o intarziere de jumatate de an pentru punerea in aplicare a investitiei. Pana acum singurul semnal ca aceasta se va concretiza este construirea a zece cabane ecologice la Ciprian Porumbescu, care vor fi birouri pentru angajatii FILASA, patru dintre ele fiind deja ocupate.
Punerea in practica a investitiei in valoare de 780 de milioane de euro vizand amplasarea de parcuri eoliene in noua localitati din judetul Suceava, asumata de firma franceza FILASA a suferit o amanare. Investitia propriu-zisa trebuia demarata in luna septembrie a acestui an, asa cum anuntau in urma cu un an, la o inaugurare oficiala investitorii francezi. Pe parcursul ultimelor luni insa s-a ajuns la o disfunctie importanta in ceea ce priveste achizitionarea turbinelor eoliene ce fusesera contractate de francezi de la firma daneza VESTAS. Furnizorul a explicat ca nu poate onora solicitarea astfel incat FILASA a trebuit sa identifice un alt fabricant in domeniu. A fost identificata o firma din Spania, care insa, desi are capacitatea de a furniza in timp util turbinele cerute, acestea nu au decat o putere de 2,7 megawati iar nu 3 megawati cum ar fi avut cele contractate anterior de la VESTAS. In aceste conditii, va trebui refacuta toata documentatia privind avizarea acestor centrale eoliene, inclusiv la nivel de autorizatii de construire. Aceasta inseamna, conform ritmului de miscare a documentelor cunoscut in Romania, cel putin trei luni iar mergand pe considerentul ca urmeaza lunile de iarna, investitia importanta preconizata sa inceapa in toamna acestui an, va demara abia in primavara.

Primarul comunei Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimitan, unde s-a constituit centrul administrativ al investitiei FILASA a explicat ca cele zece constructii din lemn care au fost ridicate inca de anul trecut pentru a adaposti birourile administrative ale parcurilor eoliene ce vor fi dezvoltate in cele noua localitati din judetul nostru sunt functionale, au toate dotarile corespunzatoare, de la canalizare la electricitate si incalzire, in cateva dintre acestea lucrand deja cativa angajati ai investitorului. El este optimist si crede ca proiectul asa cum s-a prefigurat acesta inca de anul trecut, va fi realizat in termen. Mai precis, pana in 2014 sa fie puse in functiune parcurile eoliene de pe terenurile publice iar pana in 2017 sa fie functionale si parcurile prefigurate a se construi si pe terenuri private. Capacitatea totala instalata pentru intreaga suprafata de parcuri eoliene din judetul Suceava ar urma sa fie de 429 de megawati. El a explicat ca situatia cu noua documentatie este complicata si de faptul ca numarul de turbine instalate va trebui sa creasca pentru a se ajunge la capacitatea instalata amintita anterior.

In luna noiembrie a anului trecut, FILASA a demarat oficial, in comuna Ciprian Porumbescu, proiectul de investitie in 12 parcuri eoliene in valoare de 780 de milioane de euro, ce se vor face in noua comune din judetul Suceava. Este vorba despre Berchisesti, Capu Campului, Ciprian Porumbescu, Dragoiesti, Horodniceni, Ilisesti, Moara, Stroiesti, si Udesti, pe o suprafata totala de 4.000 de hectare, fiecare parc eolian avand intre 350 si 400 de hectare. In comunele Horodniceni si Ciprian Porumbescu vor fi cate doua parcuri eoliene.

Firma franceza a investit inca de anul trecut in constructia sediului administrativ, realizat sub forma unui sat traditional romanesc, din case ecologice, din lemn, construite de firma Doxar. Iluminatul in zona este asigurat de la o retea electrica unde stalpii sunt prevazuti cu panouri solare.(Neculai ROSCA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *