Sprijin financiar pentru agricultura ecologica

1
375
Lupta pentru subven?iile ecologice taie ajutoarele primite de fermieri
Lupta pentru subvenţiile ecologice taie ajutoarele primite de fermieri

Romania va acorda, in acest an, un sprijin financiar de cinci milioane de euro pentru sustinerea agriculturii ecologice, a declarat Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.agricultura ecologica

„In cadrul unei ajustari a Politicii Agricole Comune (PAC) din 2009, Romania a propus ca agricultura ecologica sa fie sprijinita financiar pe acest pachet. Din aceasta ajustare a PAC s-a creat o rezerva financiara care le permite statelor membre sa dezvolte anumite programe de sprijin intru-un context special – noi il numim tehnic articolul 68. Pachetul financiar alocat Romaniei numai pentru 2010 se ridica la cinci milioane de euro”, a declarat Mihail Dumitru, citat de Agerpres.

Producatorii vor fi sprijiniti financiar pentru costurile de certificare si de conversie, respectiv de trecere de la agricultura traditionala la cea ecologica, a explicat ministrul.

Potrivit presedintelui Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu, Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu a primit subventii europene pentru sectorul agriculturii ecologice.

Romania este o tara cu un imens potential in acest sector, consumul de produse ecologice este insa la un nivel extrem de scazut din cauza lipsei informatiilor referitoare la beneficiul consumului de produse ecologice, dar si din cauza preturilor mult mai ridicate decat cele ale produselor conventionale.

Valoarea pietei interne de produse agroalimentare ecologice a valorat, in 2008, aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Anul trecut, in Romania au fost cultivate aproximativ 240.000 de hectare de teren cu culturi ecologice, cu 8,6% mai mult decat in 2008.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.