Tot mai multi producatori eco, la Sibiu

Tot mai mul?i produc?tori eco, la Sibiu
Tot mai multi producatori eco, la Sibiu
Tot mai multi producatori eco, la Sibiu

In cei 9 ani de cand au fost reglementate produsele traditionale si ecologice, numarul producatorilor atestati a crescut in judetul Sibiu, de la 69(cati erau in 2005) la 638(in 2013).

Din totalul de 638 de atestate emise de Directia Agricola Sibiu, numarul cel mai mare este detinut de produsele din lapte (235), urmat de produsele din carne (234), produsele de panificatie si patiserie (149). La categoria bauturi, sunt inregistrati 4 producatori ecologici, iar la categoria conserve (zacusca, dulceturi, gemuri), 16.

Promovarea produselor traditionale si ecologice, in judetul Sibiu, se face prin organizarea de targuri si expozitii. Saptamanal, in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA si pe platforma salii Sporturilor Transilvania, au loc  targuri de produse traditionale.

De asemenea, anual, se organizeaza Targul de Branduri Transilvanene, expozitii de ovine crescute ecologic, la Vurpar si  Agnita, expozitii de caprine cu vanzare prin licitatie, la Seica Mare si la  Bursa de berbeci de la Saliste.

Care sunt obiectivele pentru anul 2014, in ceea ce priveste promovarea si dezvoltarea productiei si consumului de produse ecologice, aflam de la Felicia Toth, sef serviciu in cadrul Directiei Agricole Sibiu:

”Printre obiectivele Directiei Agricole Sibiu, pentru anul 2014, se numara cresterea suprafetelor cultivate in sistem ecologic, incurajarea exportului intracomunitar si tari terte, extinderea pietei interne de produse agroalimentare si diversificarea sortimentelor de produse procesate si cresterea consumului de produse ecologice. Apoi, urmarim o campanie de incurajare a cresterii consumului de produse agroalimentare ecologice, in acest sens am elaborat un chestionar, care este in faza de testare pe 20 de subiecti si care va fi postat pe site-ul Directiei, pentru a fi completat de toti cei care doresc sa ne sprijine in acest sens. Ne-am gandit si la o campanie de informare a elevilor din gimnaziu si liceu, privind importanta consumului de alimente eco iar in luna septembrie 2014, vom organiza un Simpozion stiintific.”

Produsele traditionale au fost reglementate prin Ordinul de Ministru  nr. 690, din anul 2004, iar produsele ecologice se identifica prin etichetarea cu sigla nationala si cea europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *