Obtinerea de produse agroalimentare fara utilizarea produselor chimice de sinteza care respecta standardele nationale si internationale in domeniu si care sunt etichetate si atestate de un organism de inspectie si certificare.
Productia agroalimentara ecologica are ca scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate, echilibrate si asigura protejarea resurselor naturale si sanatatea consumatorilor
Ce produse agroalimentare pot fi considerate produse ecologice?
-produsele vegetale primare, neprocesate, animalele si produsele animaliere neprocesate;
-produsele de origine vegetala si animala procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala si/sau de origine animala;
-furajele, furajele compuse si materiile prime
Care sunt principiile de baza ale productiei ecologice?
-eliminarea oricarei tehnologii poluante;
-utilizarea de rase, soiuri, specii cu rezistenta sporita la conditiile de mediu;
-ameliorarea si mentinerea fertilitatii naturale a solului;
-integrarea cresterii animalelor in sistemul de productie a plantelor
Care sunt regulile obligatorii de productie?
-utilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului, pesticide, materii prime pentru prepararea alimentelor, produse pentru dezinfectarea adaposturilor de animale, in conformitate cu lista produselor permise in agricultura ecologica.
-folosirea de seminte sau material vegetativ saditor, obtinute prin metode de productie ecologica, incepand cu anul 2004
Ce inseamna conversia si de ce?
-Perioada de timp stabilita conform normelor Uniunii Europene, necesara trecerii la agricultura ecologica.
Conversia presupune:
-renuntarea la aplicarea produselor chimice de sinteza;
-adaptarea exploatatiei la circuitul biologic natural de productie vegetala si animala;
-investitii pentru modificari si adaptari
Planificarea conversiei
– inregistrarea activitatii la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor
– cerere catre un organism de control din cele autorizate de catre MAAP
-intocmirea planului de actiune al conversiei
-stabilirea datei de incepere a conversiei
-organizarea comercializarii produselor ecologice
– afilierea la o asociatie de agricultura ecologica
Perioada de conversie admisa
Durata perioadei de conversie va fi de:
-3 ani la culturile perene si plantatii
-2 ani la culturile de camp anuale
-2 ani la pajisti si culturi furajere
-12 luni la animalele pentru carne
-6 luni la rumegatoarele mici si porci
-6 luni la animalele de lapte
-10 saptamani la pasari pentru carne, cumparate la varsta de 3 zile
-6 saptamani pentru pasari destinate productiei de oua
-1 an la albine , daca familia a fost cumparata din stupine conventionale
Dupa terminarea perioadei de conversie se poate practica agricultura ecologica.
Sursa: Ziarul Unirea