Protejarea albinelor la aplicarea tratamentelor fitosanitare

CE adopt? decizia privind restric?ionarea, de la 1 decembrie, a utiliz?rii unui num?r de 3 pesticide nocive pentru albine
Protejarea albinelor la aplicarea tratamentelor fitosanitare

Inceperea tratamentului fitosanitar trebuie anuntata cu cel putin cinci zile inainte.

Productorii agricoli care executa sau beneficiaza de tratamente fitosanitare cu pesticide trebuie sa instiinteze in scris sau prin nota telefonica cu cel putin cinci zile inainte de inceperea tratamentului consiliile locale, comunale, orasenesti sau municipale si primarii, pe teritoriul carora se gasesc suprafetele ce urmeaza a fi tratate precum si cele ale caror limite teritoriale se afla la mai putin de cinci km de aceste suprafete. Instiintarea trebuie sa contine date privind locul tratamentului, data inceperii si durata tratamentului, denumirea produsului folosit si remanenta acestuia dar si metoda de aplicare si mijlocul cu care se executa.

„De asemenea producatorii agricoli au obligatia sa efectueze tratamente cu insecticide numai pe timp linistit, fara vant si numai asupra culturilor agricole entomofile sau pomilor fructiferi care nu se afla in stadiul de inflorire sau pentru situatii exceptionale se vor utiliza numai peodusele de protectia plantelor care manifesta selectivitate fata de insectele polenizatoare albine si bondari”, a precizat Nicolae Hodisan, directorul Directiei pentru Agricultura Bihor.

Obligatii

Conform normelor in vigoare Primaria trebuie anuntata de aplicarea tratamentului, cu cel putin cinci zile inainte de inceperea acestuia in vederea avertizarii tuturor apicultorilor care au stupinele situate pe o raza de trei km de locul unde se efectueaza tratamentul.
Consiliile locale, dupa caz, vor lua masuri pentru anuntarea in scris, cu cel putin doua zile inainte, sub semnatura de luare la cunostinta, a tuturor detinatorilor de stupine situate in raza teritoriala a localitatii, precum si circumscriptia sanitar-veterinara, despre locul, data inceperii si mijloacele cu care se executa tratamentele cu insecticide.

Si apicultorii au obligatii. Astfel, acestia trebuie sa anunte in cel mult 24 ore consiliul local si primarul pe teritoriul caruia se afla stupina, locul de amplasare al acesteia, perioada utilizarii vetrei de stupina, numarul familiilor de albine, sediul sau adresa detinatorului de albine precum si sediul sau adresa la care acesta urmeaza sa fie anuntat in cazul efectuarii unor tratamente fitosanitare. Acestia trebuie de asemenea sa sa inchida sau sa indeparteze la o distanta de peste cinci km de suprafetele supuse tratamentului, familiile de albine atunci cand au fost instiintati. Intervalul de timp in care este necesar ca familiile de albine sa fie inchise sau indepartate, poate fi de 48 ore la erbicide si insecticide, 24 ore la fungicide si acaricide.
In cazul producerii intoxicatiilor la familiile de albine trebuie sa sa sesiseze imediat in scris circumscriptia sanitar-veterinara conducerea unitatilor cu sector apicol sau primariile pentru gospodariile populatiei care detin familii de albine sa convoace in 24 ore de la anuntarea cazului comitetul de constatare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *