Soia modificata genetic Durabila? Responsabila?

Soia modificata genetic Durabila? Responsabila?

In contextul dezbaterilor cu privire la necesitatea cultivarii OMG-urilor in Romania, Asociatia Bio – Romania va prezinta un studiu pe soia modificata genetic, elaborat de urmatorii oameni de stiinta:

Michael Antoniou este conferentiar in genetica moleculara si face parte din conducerea Grupului de Biologie Nucleara, Kings College London School of Medicine, Londra, Marea Britanie. Mobil 7852 979 548 44. +44 20 7188 3708. Skype: michaelantoniou. Email: [email protected];

Paulo Brack este profesor universitar, Institutul de Biostiinte, Universitatea Federala din Rio Grande do Sul (UFRGS), Brazilia; si membru, CTNBio (Comisia Nationala Tehnica privind biosecuritatea), Brazilia. 55 51 9142 3220. Email: paulo.brack @ufrgs.br;

Andres Carrasco este profesor si director al Laboratorului de Embriologie Moleculara, Universitatea din Buenos Aires Medical School, Argentina; si cercetator principal al Consiliului National de cercetare stiintifica si tehnica (CONICET), Argentina. Mobile +54 9 11 6826 2788. +54 11 5950 9500 2216 ext. Email: [email protected];

John Fagan a fondat una dintre primele companii de testare si certificare a OMG -urilor. El a co-fondat Earth Open Source, care foloseste colaborare open source pentru a promova productia de alimente ecologice durabile. Anterior, el a condus cercetari asupra cancerului la US National Institutes of Health. El detine un doctorat in biochimie si biologie moleculara si celulara la Universitatea Cornell. Mobil 1 312 351 2001. +44 20 3286 7156. Email: [email protected];

Mohamed El-Din Ezz Mostafa Habib este profesor si fost director la Institutul de Biologie, UNICAMP, Sao Paulo, Brazilia, si rector pentru afaceri de extindere si comunitate, UNICAMP. El este un expert recunoscut la nivel international pe ecologie, entomologie, daunatori in agricultura, educatie de mediu, durabilitate, control biologic si Agroecologie. +55 19 3521 4712. Email: [email protected];

Paulo Yoshio Kageyama este director in cadrul Programului National pentru Conservarea Biodiversitatii, Ministerul Mediului, Brazilia, un membru al Consiliului National de Stiinta si Dezvoltare Tehnologica (CNPq) din cadrul Ministerului de stiinta si tehnologie, Brazilia, si profesor universitar, Departamentul de Stiinte ale padurii, Universitatea din Sao Paulo, Brazilia. +55 19 2105 8642; Email: [email protected];

Carlo Leifert este profesor de agricultura ecologica la Scoala de Agricultura, Alimentatie si Dezvoltare Rurala (AFRD), Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, si director al Technology Stockbridge Centre Ltd (STC), UK, o companie non-profit care ofera suport pentru industria horticola din Marea Britanie. 44 1661 830222. Email: c.leifert @ ncl.ac.uk;

Rubens Onofre Nodari este profesor universitar, Universitatea Federala din Santa Catarina, Brazilia, fost manager al resurselor genetice ale plantelor, Ministerul Mediului, Brazilia si un membru al Consiliului National de Stiinta si Dezvoltare Tehnologica (CNPq) din cadrul Ministerului de Stiinta si Tehnologie, Brazilia. +55 48 3721 5332. Skype: rnodari. Email: [email protected];

Walter A. Pengue este profesor de agricultura si ecologie, Universitatea din Buenos Aires, Argentina; si membru stiintific al IPSRM un comitet international pentru managementul resurselor durabile, UNEP, in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. Mobile +54 911 3688 2549. +54 11 4469 7500 7235 ext. Skype: wapengue. Email: walter.pengue @ speedy.com.ar.

Editorii raportului au fost inspirati de munca acestor oameni de stiinta care si-au dorit ca acest raport sa fie pus la dispozitia publicului.

Raportul complet si rezumatul principalelor constatari pot fi descarcate de pe site-urile editorilor:

GLS Gemeinschaftsbank eG www.gls.de

ARGE Gentechnik-frei www.gentechnikfrei.at

Avand in vedere incompatibilitatea legislativa a OMG-urilor cu Agricultura Ecologica, va propunem sa consultati traducerea acestui studiu care va va fi transmis in mai multe parti, astfel incat publicul roman sa aiba posibilitatea de a cunoaste avantajele si dezavantajele cultivarii/consumului de OMG-uri.

In contextul actual al agriculturii din Romania, Asociatia Bio – Romania atrage atentia ca prin introducerea culturilor modificate genetic, terenul agricol aferent culturilor modificate genetic devine inpracticabil pentru agricultura ecologica. Este o decizie de maxima responsabilitate pentru agricultura, economia si sanatatea Romaniei prezente si viitoare de a valorifica potentialul enorm al contului agricol romanesc pentru agricultura ecologica.

ROMANIA POATE DEVENI CEL MAI MARE PRODUCATOR DE MATERII PRIME AGRICOLE SI ALIMENTE CERTIFICATE ECOLOGIC DIN EUROPA.

Prin introducerea OMG-urilor in agricultura romaneasca, aceasta sansa se anuleaza. Pentru produsele ecologice si certificate, astazi, in lume si in Europa, cererea este mai mare decat oferta iar preturile de vanzare ale produselor ecologice sunt mai mari decat cele ale produselor conventionale si ale produselor modificate genetic.

Speram ca societatea romaneasca in ansamblul ei, clasa politica, mass-media si agricultorii sa inteleaga si sa aleaga ce este  mai bine pentru societatea romaneasca de astazi si mai ales pentru generatiile viitoare.

Presedinte

Marian Cioceanu

Soia modificata genetic

Durabila?

Responsabila?

De Michael Antoniou, Paulo Brack, Andres Carrasco, John Fagan, Mohamed Habib,

Paulo Kageyama, Carlo Leifert, Rubens Onofre Nodari, Walter Pengue

Constientizarea este in crestere ca multe practici agricole moderne sunt nesustenabile si ca trebuie gasite modalitati alternative de asigurare a securitatii alimentare.

In ultimii ani, diverse organisme au intrat in dezbaterea privind durabilitatea, prin incercarea de a defini productia de soia modificata genetic Roundup Ready ® (GM RR), ca fiind durabila si responsabila. Acestea includ:

ISAAA, un grup de sustinere al industriei organismelor modificate genetic, Plant Research International la Universitatea din Wageningen, Olanda, care a emis un document care prezinta argumentele pentru durabilitatea soiei modificate genetic RR, Masa rotunda pe Soia Responsabila (RTRS), un forum cu mai multe companii, cu un numar de membri, inclusiv ONG-uri precum WWF si Solidaridad si companii multinationale, cum ar fi ADM, Bunge, Cargill, Monsanto, Syngenta, Shell si BP.

Acest raport evalueaza dovezile stiintifice si alte documente pe soia modificata genetic RR si intreaba daca aceasta definitie este justificata.

Mai mult de 95 la suta din soia modificata genetic (si 75 la suta din alte culturi modificate genetic) este proiectata pentru a tolera erbicidul glifosat. Gena RR permite culturii sa fie pulverizata cu glifosat, ucigand buruieni dar permitand culturilor sa supravietuiasca.

Monsanto este producatorul principal al erbicidului glifosat, precum si cel mai important producator de seminte modificate genetic.

Soia RR modificata genetic a fost pentru prima data comercializata in Statele Unite in 1996. Astazi, soiuri modificate genetic RR, reprezinta peste 90 la suta din plantatiile de soia in America de Nord si Argentina si sunt utilizate pe scara larga in Brazilia, Paraguay, Uruguay si Bolivia.

In 2009, 14 milioane de fermieri au plantat 134 milioane de hectare (330 de milioane de acri) de culturi modificate genetic. Cu toate acestea, inseamna ca 99 la suta din totalul agricultorilor, nu a crescut culturi modificate genetic si mai mult de 90 la suta din totalul terenurilor arabile nu au fost cultivate cu OMG. Soia modificata genetic RR este una dintre cele mai plantate culturi modificate genetic, cu 69 de milioane de hectare in 2009.

Acesta este un rezumat al constatarilor din raportul complet, Soia modificata genetic: Durabila? Responsabila? © 2010 Copyright prin GLS Gemeinschaftsbank eG si Gentechnik ARGE-Frei

EFECTELE GLIFOSATULUI ASUPRA SANATATII

Expansiunea rapida a culturilor de soia modificata genetic RR, a condus la cresteri mari in utilizarea de glifosat. S-a afirmat de multe ori ca glifosatul este sigur pentru oameni si pentru mediu. Insa cercetarea stiintifica provoaca aceste afirmatii.

Efectele daunatoare ale glifosatului si ale Roundup au fost gasite chiar si la niveluri frecvent utilizate in agricultura si gasite in mediul inconjurator.

Descoperirile includ:

1. In celulele umane, Roundup provoaca moartea totala a celulelor in termen de 24 de ore. Aceste efecte se gasesc la niveluri cu mult sub cele recomandate pentru utilizare agricola si care corespund la niveluri scazute de reziduuri constatate in produsele alimentare sau in hrana pentru animale.

2. Erbicide pe baza de Glifosat sunt perturbatoare ale sistemului endocrin (substante care interfereaza cu functionarea hormonilor) in celulele umane. Aceste efecte se gasesc la niveluri de pana la 800 de ori mai mici decat nivelurile de reziduuri permise in unele recolte modificate genetic, utilizate pentru hrana animalelor, in Statele Unite. Erbicidul glifosat la aceste niveluri, deterioreaza ADN-ul din celulele umane.

3. Glifosatul si adjuvantii Roundup deterioreaza celulele placentare umane in concentratii mai mici decat cele gasite in utilizarile agricole.

4. Roundup este toxic si letal pentru amfibieni. Aplicat la rata recomandata de producator pentru uzul agricol, Roundup a cauzat un declin de 70 la suta in bogatia de specii de mormoloci. Un experiment care desi a utilizat concentratii mai mici tot a cauzat o rata de 40 la suta a mortalitatii.

5. Erbicidele pe baza de glifosat si principalul metabolit al glifosatului (produsului / produsilor de mediu), AMPA, altereaza punctele de control ale ciclului celular in embrionii aricilor de mare, interferand cu mecanismul fiziologic de reparare a ADN-ului. O astfel de perturbare este cunoscuta pentru faptul ca poate duce la instabilitate genomica si posibila dezvoltare a cancerelor umane.

6. Glifosatul este toxic pentru femelele de sobolan si provoaca malformatii scheletice fetusilor acestora.

7. AMPA, produsul de glifosat care avariaza serios mediul, provoaca deteriorarea ADN-ului in celule.

Aceste constatari arata ca glifosatul si Roundup sunt extrem de toxice pentru multe organisme si pentru celulele umane.

Va urma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *