UE trebuie sa isi reformeze politicile agricole si cele legate de pescarii daca doreste salvarea biodiversitatii

UE trebuie sa isi reformeze politicile agricole si cele legate de pescarii daca doreste salvarea biodiversitatii

Societatea Ornitologica Romana (SOR)2 saluta adoptarea Strategiei pentru protejarea biodiversitatii elaborata de Uniunea Europena, care stabileste principalele actiuni necesare pentru stoparea declinului diversitatii biologice pana in 2020.
Strategia are potentialul de a aduce Europa mai aproape de stabilitatea ecologica, desi masurile publicate de Comisia Europeana reprezinta doar minimul necesar pentru evitarea unor dezastre ecologice si, implicit, a unor masive costuri economice. Iar tintele propuse vor fi atinse numai daca strategia va fi integral implementata si finantata de statele membre.
Strategia are sase obiective prioritare si actiuni asociate, pentru inlaturarea principalelor cauze ale declinului biodiversitatii, pornind de la implementarea completa a legislatiei existente pentru protectia naturii si a sistemului de arii protejate (situri Natura 2000) in vederea imbunatatirii majore a statutului de conservare3 a habitatelor si speciilor, controlul speciilor invazive, dar si restaurarea ecosistemelor degradate. Unele dintre aceste obiective vizeaza direct reducerea impactului activitatilor de exploatare a resurselor naturale: pescuitul, agricultura si exploatarile forestiere, prin extinderea practicilor agricole si de exploatare durabile si a schemelor de agro-mediu si a exploatarilor piscicole care sa nu depaseasca capacitatea naturala de regenerare a speciilor pescuite.
UE a esuat in atingerea obiectivului de a opri declinul biodiversitatii pana in 2010, dar sefii de stat au reinnoit angajamentul lor, promitand nu doar inversarea declinului, ci chiar inceperea eforturilor de reconstructie ecologica pana in 2020. In plus, la Nagoya anul trecut, UE sa angajat sa atinga durabilitatea in agricultura si sectorul de pescuit si de eliminare treptata a subventiilor daunatoare mediului - chiar toate de la sfarsitul acestui deceniu. Insa, avand in vedere noile politici bugetare si sectoriale care se prefigureaza pentru perioada 2014-2020, este evident ca fara reforme semnificative urgente, sansele de succes ale acestei noi strategii vor fi extrem de reduse. „Suntem foarte aproape de atingerea unui punct fara intoarcere. Daca vrem sa mai putem aduce Planeta in limitele ecologice si climatice sigure pentru noi, guvernele trebuie sa actioneze decisiv in prezent si sa vada dincolo de interesele pe termen scurt. Daca nepotii nostri vor putea in continuare sa manance peste salbatic, sa se bucure de cantecul pasarilor langa un lan de grau sau chiar sa traiasca intr-o lume in care sistemele naturale ii protejeaza de inundatii sau secete raman intrebari deschise. Existenta unei strategii este un bun inceput, dar actiunile sunt cele care fac diferenta”! - a declarat Angelo Caserta, Director Regional pentru Europa al BirdLife International4.
SOR si ceilalti parteneri BirdLife din Europa deruleaza actiuni concrete5 pentru conservarea speciilor salbatice din Europa, vor urmari indeaproape punerea in aplicare a strategiei de catre UE si statele sale membre si vor atrage atentia in cazul in care progresul este impiedicat prin intarzieri inutile sau interventii politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *